KREVER HØYERE LØNN: Mandagens streik blir den største i den 75-årige historien til National Health Service (NHS). Illustrasjonsfoto: Getty Images
KREVER HØYERE LØNN: Mandagens streik blir den største i den 75-årige historien til National Health Service (NHS). Illustrasjonsfoto: Getty Images

Største helsestreik i Storbritannia noensinne

Publisert

Streiken innebærer enda større påkjenninger for et allerede anstrengt helsevesen, og NHS har advart mot ekstremt lang ventetid. Helsearbeiderne står fast på kravet om høyere lønn etter å ha streiket i både desember og januar uten å bli hørt.

Det er første gang sykepleiere og ambulansepersonell streiker på samme dag i forbindelse med protestbølgen de siste månedene. Sykepleierne skal også streike tirsdag, mens ambulansepersonell har varslet en ny streikedag fredag. Torsdag er det fysioterapeutenes tur.

Mandagens streik rammer for det meste England og blir den største i den 75-årige historien til National Health Service (NHS).

– Vi har ingen samtaler på noe som helst nivå med regjeringen om lønn, og det ser vi på som en ren ansvarsfraskrivelse, sier fagforeningsleder Sharon Graham til BBC.

Hun kritiserer statsminister Rishi Sunak og helseminister Steve Barclay for å ikke komme på banen i det hele tatt mens millioner av briter står i helsekø, og tusenvis ikke får akutt helsehjelp.

– Denne regjeringen setter folks liv i fare, sier hun.

Forrige uke sa Sunak i et TV-intervju at han gjerne skulle ha gitt sykepleierne et skikkelig lønnsløft, men at regjeringen står overfor tøffe prioriteringer.

– Ressursmangel

Britiske helsetopper mener at krisen i helsevesenet har bygd seg opp over lang tid, og at den ikke bare skyldes koronapandemien og den nåværende smittesituasjonen, slik regjeringen har argumentert med.

De virkelige årsakene er dårlig bemanning, mangel på senger og kapasitet, samt mangel på sosiale tjenester, ifølge Adrian Boyle, som er president i akuttmedisinforeningen Royal College of Emergency Medicine.

– Det er alle problemer som skyldes ressursmangel. Men dette er løsbart, sa Boyle til nyhetsbyrået PA i begynnelsen av januar.

Powered by Labrador CMS