
Vil teste ut rettighetstildeling hos avtalespesialister
I dag kan ikke avtalespesialister tildele pasienter en eventuell rett til nødvendig helsehjelp. Nå skal det prøves ut i et nytt pilotprosjekt.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), de regionale helseforetakene og avtalespesialistene er enige om å få på plass et forpliktende samarbeid mellom helseforetakene og avtalespesialistene.
Implementeres neste år
Detaljene rundt samarbeidet skal utarbeides i fellesskap av Legeforeningen, Psykologforeningen og de regionale helseforetakene samtidig som avtaleverket reforhandles i år, opplyser HOD.
Endringene implementeres i starten av 2016.
Det er også enighet om å starte et pilotprosjekt hvor avtalespesialister vurderer og tildeler pasient- og brukerrettigheter. Detaljene rundt prosjektet skal være klart i høst.
Fornøyde avtalespesialister
Leder av Praktiserende spesialisters landsforening (PSL), Sverre Dølvik, er fornøyd.
– Vi er kommet langt i å forstå hverandres synspunkt. Vi er fornøyd med sluttdokumentet, og så må vi prøve å bli enige om det som skal forhandles i vår, sier Dølvik til Dagens Medisin.
Mer likeverdige
I dag kan ikke avtalespesialister tildele pasienter en eventuell rett til nødvendig helsehjelp.
–Utgangspunktet er å bruke avtalespesialistene mer, men da trenger vi disse rettighetene. Dette betyr at vi blir en mer likeverdig part å regne med i spesialisthelsetjenesten. Piloten vil gi svar på hvordan vi kan håndtere det, sier Dølvik.
Flere utfordringer
Det er flere utfordringer som må løses, ifølge Dølvik.
– Blant annet har vi en utfordring med tidagersfristen for svar, hvis for eksempel avtalespesialisten har ferie. Dette krever nok en del ikt-arbeid. Det vil også være umulig å ansvarliggjøre en avtalespesialist økonomisk hvis vedkommende ikke klare å oppfylle pasientgarantien. I dag må helseforetak ved fristbrudd betale for behandling andre steder. Dette må avklares for avtalespesialistene, sier Dølvik.
Rammeavtalen
I vår skal rammeavtalene til avtalespesialistene forhandles.
– Nå er vi folketrygdfinansiert gjennom normaltariffen. Forslaget til departementet var at hele ordningen skulle flyttes over i innsatsstyrt finansiering – ISF – og at RHF-ene skulle foreta utbetalingene i stedet for via folketrygden. Her har vi ikke kommet til noen endelig avklaring om hvordan dette skal bli. For de fleste vil den nåværende ordningen, være mest hensiktsmessig, tror vi. Vi skal forhandle rammeavtalen vår i år, og dette vil være gjenstand for diskusjon der.
Han legger til at det også er andre temaer på agendaen:
– Det blir diskusjon om tidsbegrensning for hjemler. Det ligger i dagens rammeavtale at det kan opprettes slike hjemler, men det har i liten grad blitt brukt. Vi mener det er en stor fordel at de, som i dag, er tidsubegrenset. Det offentlige ønsker nok en form for tidsbegrensing, og der er vi altså uenige, kommenterer Dølvik.
Ifølge HOD er over 1500 avtalespesialister i Norge, inkludert somatiske legespesialister, psykiatere og psykologer. Avtalespesialistene utfører omtrent 30 prosent av all poliklinisk behandling.