Skal utdanne leger i Sudan

De neste tre-fem årene skal Steinar Hunskår utdanne spesialister i allmennmedisin i Sudan. - Entusiasmen er stor, forteller Hunskår, som nylig har blitt æresprofessor ved Universitetet i Gezira.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Etter å ha gitt råd om hvordan allmennlegeordningen kan utvikles i Sudan, fikk Steinar Hunskår, som er professor i allmennmedisin ved Institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitetet i Bergen (UiB), tilbud fra helseministeren i Gezira-provinsen om å bli involvert i et utdanningsprosjekt for allmennleger.
Deretter takket han ja til å bli æresprofessor i en periode på mellom tre og fem år ved Det medisinske fakultetet ved Universitetet i Gezira, Sudan. Professoratet er tilknyttet en ny masterutdanning i allmennmedisin, og stillingen tilknyttes det medisinske fakultetet i Medani, der han skal følge studieplanarbeid og undervisningsopplegg.
Ga råd om allmennlegeordning
Hunskår har vært involvert i utdanningsprosjektet i Gezira siden i fjor. Etter en invitasjon fra helseministeren deltok han, sammen med Hans Høvik i Den norske legeforening, på en studiereise til Gezira i februar i år. Senere har han skrevet rapporter til universitetet og helsedepartementet i delstaten - med råd om hvordan allmennlegeordningen kan utvikles i provinsen med fire millioner innbyggere.
I begynnelsen av 2010 var det bare 124 allmennpraktikere i hele delstaten, og området er preget av lange avstander til sykehus. 90 prosent av befolkningen bor på landsbygda.
Følger norsk modell
Modellen for spesialistutdanningen er ikke ulik den norske: Det meste skal skje mens kandidatene arbeider i allmennpraksis, og så skal de komme til universitetet og sykehuset tre-seks dager i måneden for målrettet praksis og noe teoriundervisning.
Ellers satses det sterkt på nettbasert undervisning og kontakt mellom legene, blant annet ved hjelp av kommunikasjon via Skype.
Hunskår blir også involvert i et forskingsprosjekt tilknyttet utdanning av allmennpraktikere. Han er allerede i full gang med et prosjekt på ph.d-nivå som skal evaluere effektene av å innføre allmennmedisin (family medicine) i en slik populasjon.
Rekrutterer 200 leger
- Både organisasjonen, legene og effekter på pasientene skal evalueres av en norsk-/sudansk lege, Khalid Mohamed, forteller Hunskår til Dagens Medisin.
Helseministeriet i Sudan har innvilget hele 100 nye legestillinger og 100 medarbeiderstillinger som skal inngå i prosjektet, i tillegg til 100 av de eksisterende. Det er også bevilget nytt utstyr til helsesentrene, og alle legene får sin splitter nye bærbare pc med pasientjournal, mobilt internett og diverse hjelpeprogrammer.
Legene skal ta en toårig Master i klinisk allmennmedisin etter opplegget Hunskår har vært delaktig i.
Entusiasme
Rekrutteringen av de 200 legene til programmet er i full gang, og før årsskiftet vil allmennpraktikerdekningen i delstaten ha økt til det dobbelte.
I november var Hunskår tilbake i Sudan.
- Jeg konstaterte at programmet har fått bred politisk og akademisk støtte. I tillegg er det rekruttert entusiastiske leger som nå ser muligheten for å arbeide under betydelig bedre forhold enn tidligere, formidler Hunskår.
Lang erfaring
Hunskår har publisert flere hundretalls vitenskapelige arbeider og er en flittig benyttet foredragsholder i inn- og utland. Han har også gitt ut læreboken «Almennmedisin», som brukes i legeutdanningen i hele Norden. Han har vært nestleder i Nasjonalt råd for spesialistutdanning og legefordeling, hatt ulike tillitsverv i nasjonale og internasjonale fagorganisasjoner og mottatt en rekke priser, blant andre Legevaktprisen (2007), Nidarosprisen (2005) og Meltzerprisen for unge forskere ved UiB (1989), samt priser for fremme av allmennmedisin i Danmark og Polen.
Hunskår er også forskningsleder for Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin, en del av Uni Research AS.
Folk i farten, Dagens Medisin 20/10

Powered by Labrador CMS