
Seks prosent får sykehusinfeksjon
Rundt seks prosent fikk i vår en infeksjon ved innleggelse på sykehus eller sykehjem, ifølge Folkehelseinstituttet. Helse Nord har størst risiko for sykehusinfeksjoner.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Mari Rian Hanger
Folkehelseinstituttet har siden 2002 registrert hvor mange pasienter som etter innleggelse får en infeksjon de ikke hadde fra før.
Våren 2009 fikk 5,9 prosent av innlagte på sykehus en infeksjon, og 6,4 prosent ved helseinstitusjoner for eldre.
Verst i Helse Nord
Helse Nord hadde den høyeste andelen infeksjoner etter sykehusinnleggelse; her var den oppe i 8,8 prosent av innleggelsene.
Forekomsten på 5,9 prosent ved sykehus er den høyeste for en vårundersøkelse siden 2004. Forekomsten om våren er ofte lavere enn om høsten, og prevalensen er lavere enn den som ble registrert i undersøkelsen fra høsten 2008.
Urininfeksjon ved sykehjem
Når det gjelder helseinstitusjoner for eldre, er urinveisinfeksjon den klart vanligste infeksjonstypen.
Buskerud og Finnmark er de to fylkene med størst andel av pasienter som fikk infeksjon på sykehjemmet. 13,5 prosent fikk infeksjon i Buskerud, og 11,4 i Finnmark.
Definisjonen av sykehusinfeksjon er infeksjoner som oppstår minst 48 timer etter innleggelse i en helseinstitusjon.
Antibiotika
Nytt av året er registrering av antibiotikabruk på sykehus. Dette blir gjort samme dag som tellingen av antall infeksjoner.
Med dette ønsker Folkehelseinstituttet å sette fokus på riktig og forsvarlig antibiotikabruk, noe som er viktig for å motvirke utviklingen av antibiotikaresistens.