Samler kunnskap om HPV-vaksine

Direktoratet jobber nå for å klargjøre hva man vet om HPV-vaksinen. - Men det er ikke alt det ennå finnes svar på, sier Hans Petter Aarseth i SHdir, som mener det må være bred enighet før man velger å innføre vaksinen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsevesenet har bedt om å få belyst flere spørsmål rundt HPV-vaksinen. Svarene må komme før møtet i mars, når Rådet skal komme med en innstilling om hvorvidt vaksinen bør bli en del av et vaksinasjonsprogram.
Sosial- og helsedirektoratet (SHdir) jobber nå med saken.
 - Vi vil tydeliggjøre hva forskningen sier om langtidsvirkning, mulige bivirkninger og hvilken virkning vaksinen kan forventes å ha på unge jenter, sier divisjonsdirektør Hans Petter Aarseth.
Ikke svar på alt
Han påpeker imidlertid at man foreløpig ikke kan finne svar på alle spørsmål. - Vi vet ikke om det blir færre tilfeller av livmorhalskreft ved å vaksinere, bare at det blir færre forstadier til livmorhalskreft. Det må 20-30 års oppfølging til før vi vet effekten på kreft, sier Aarseth.
Man vet heller ikke hvor lenge effekten av vaksinen vil vare.
- Dessuten er det ikke gjort effektstudier på tolv år gamle jenter. Det eneste man vet, er at de utvikler antistoffer når de blir vaksinert, sier Aarseth.
Ydmykhet
Når det gjelder bivirkninger, peker sikkerhetsanalysene mot at de ikke oppstår. - Vi må likevel være ydmyke. Det kan gå noen år før de dukker opp, og vi kan ikke utelukke det. Hos meningokokkvaksinen dukket det opp bivirkninger etter en tid, sier Aarseth.
Han mener det er viktig at det er en bred enighet både blant fagfolk, befolkning og folkevalgte om at vaksinen bør innføres før dette skjer.
- Jeg tror vaksinen kommer til å bli en del av et vaksineprogram en eller annen gang. Men det må være bred oppslutning først, slik at det ikke blir en stor debatt om det etterpå. Uenighet kan føre til at befolkningen velger ikke å benytte seg av tilbudet, sier Aarseth.
Vil komme med et råd
Han er klar på at Rådet skal få nok informasjon til å kunne komme med et vedtak 26. mars.
- I mars-møtet skal vi greie å svare på alt Rådet har bedt om å få opplysninger om. Dermed kan nok Rådet komme med et råd, sier divisjonsdirektøren.
Også Kunnskapssenteret skal bidra med en oppsummering på møtet. 
Ingen bivirkninger
Legemiddelverket har ikke fått noen meldinger om alvorlige bivirkninger etter vaksinering i Norge. - Det eneste vi har fått melding om er en jente som fikk en hevelse der vaksinen ble satt, sier seniorrådgiver Pernille Harg i Legemiddelverket.
FDAs bivirkningskontroll i USA får til stadighet inn bivirkningsmeldinger fra bruken av HPV-vaksine. Blant annet har det kommet inn meldinger om 20 dødsfall.
- Men det er viktig å vite at absolutt alle kan melde inn til denne siden, også privatpersoner. Det kreves heller ikke at melderen skal ha førstehånds kjennskap til tilfellet, sier Hanne Nøkleby ved Folkehelseinstituttet. 
Sammenhenger
Nøkleby sier at man forsøker å sjekke årsakssammenhengene mellom meldingene og vaksinene så langt det er mulig.
- Hittil har man ikke funnet noen årsakssammenheng mellom vaksinen og alvorlige bivirkninger, og alle dødsfallene har blitt undersøkt uten at man har funnet ut at vaksinen er årsaken, sier hun.
Hittil har 13 millioner jenter fått vaksinen på verdensbasis. - At man ikke har funnet alvorlige bivirkninger, er et godt tegn, sier hun.
- Man kan vel ikke utelukke at de kan dukke opp over tid?
- Nei, det kan man ikke. Men man har en femårs observasjon for de jentene som fikk den først, og det er ikke kjent fra andre vaksiner at alvorlige bivirkninger dukker opp etter så lang tid, sier Nøkleby.
Bivirkninger som er bekreftet, er smerter rundt stikket, vondt i hodet og feber. I Australia er det også meldt om besvimelser i skoleklasser, noe som ifølge Nøkleby også tidligere har forekommet ved massevaksinasjoner.
Dagens Medisin 01/08

Powered by Labrador CMS