AUTONOMI: Det er lagt til rette for at pasientene skal kunne ha autonomi innenfor trygge rammer, noe som ifølge klinikksjef Elin Ulleberg vises i både utearelene, aktivitetsbygget og innvendige atrier.

Foto: St.Olavs hospital

Sikkerhetsbygget ved St.Olav vant internasjonal pris

– Jeg er utrolig stolt over at vi får denne prisen, og all honnør til fagfolk, byggherre og arkitekter som sammen har skapt et psykiatribygg for fremtiden, sier administrerende direktør ved St. Olav hospital. 

Sikkerhetsbygget ved St.Olavs hospital, som ble tatt i bruk i fjor høst, vant prisen for Europas beste psykiatribygg i kategorien Mental Health Design.
 
– Det er fantastisk å få en slik pris, og vi er utrolig stolte av sikkerhetsbygget vårt her på St. Olav. Det viktigste er at vi har fått et bygg som er planlagt for de som skal være der, der lokalene og våre dyktige fagfolk skal sikre våre innlagte en verdig behandling samtidig som samfunnet skal være trygt, uttaler klinikksjef Elin Ulleberg, i en pressemelding. 
 
– Et paradigmeskifte
 
Da nominasjonen først ble kjent fortalte Ulleberg til Dagens Medisin at det var første gang i moderne tid at man i Norge hadde bygget et bygg med et formål om å gi god og trygg behandling til pasienter med alvorlig psykisk lidelse og voldsproblematikk.
 
– Bygget representerer således et paradimeskifte i behandlingen av denne målgruppen. Dette er en populasjon hvor omtrent sytti prosent har kommet hit på bakgrunn av alvorlig kriminalitet og som er dømt til tvungen psykisk helsevern. Bygget er robust, men fremstår fortsatt som åpent. Det er lagt til rette for at pasientene skal kunne ha autonomi innenfor trygge rammer, fortalte Ulleberg da nominasjonen ble kjent. 
 
Vinnerne ble avslørt på EHD Awards som gikk av stabelen i London denne uken. 
 
– Jeg er utrolig stolt over at vi får denne prisen, og all honnør til fagfolk, byggherre og arkitekter som sammen har skapt et psykiatribygg for fremtiden. Dette er innovasjon i praksis, uttaler administrerende direktør ved St. Olav, Grethe Aasved, i en pressemelding. 
 
Avdelingssjef Antje Daniela Gross-Benberg uttaler at prisen er en viktig anerkjennelse av den jobben som er lagt ned.
 
– Sikkerhetsbygget er et resultat av godt samarbeid mellom fagfolk på sykehuset, Sykehusbygg HF, arkitekter og leverandører. 
 
Fra dag én har hensynet til det gamle kulturlandskapet på Lade, og det verneverdige området på Østmarka, vært viktig i planprosessen, ifølge Bjørn Remen, prosjektsjef fra Sykehusbygg HF for sikkerhetsbygget.
 
– Byggets plassering i omgivelsene, med høyde og utforming av fasader, har vært viktig for å tilpasse seg omgivelsene på Østmarka. Arkitektene har på en utmerket måte klart dette, samtidig som de har evnet å lage gode arealer innendørs tilpasset pasientgruppen og de som skal jobbe der, sier Remen. 
Powered by Labrador CMS