Prostatakreft: Lengre liv med mye D-vitamin i blodet

Menn med kreft i prostata lever lengre når de har høyt eller middels nivå av vitamin D-forstadiet kalsidiol i serum. - Følg med på lave verdier, er forskernes råd til klinikerne.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Resultatene kommer frem i en studie som en gruppe forskere ved Kreftregisteret, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, Radiumhospitalet og Hormonlaboratoriet ved Aker universitetssykehus har gjennomført blant 160 menn med kreft i prostata.
I artikkelen, som ble publisert i British Journal of Cancer (1) i februar, går det frem at menn med høye eller middels høye verdier av D-vitaminforstadiet kalsidiol i serum har en bedre prognose enn dem med lavt nivå.
- Pasienter med lave verdier døde etter fire-fem måneder, mens de med høye verdier levde i bortimot ett år etter behandlingen, sier førsteforfatter og forskningssjef Steinar Tretli ved Avdeling for årsaksforskning i Kreftregisteret.
Målte kalsidiol i serum
De faglige diskusjonene om økt overlevelse som følge av høyt D-vitaminnivå og en litteraturgjennomgang var bakteppet da de fire forskerne bestemte seg for å gjennomføre denne studien. De analyserte gamle blodprøver i Janus serumbank (2) fra 160 menn som hadde fått prostatakreft.
Av disse var 123 prøver tatt før det var satt i gang noen form for behandling, mens 37 var tatt etter at kreften var påvist og pasienten hadde fått behandling. Serumverdiene av kalsidiol ble på forhånd delt inn tre nivåer: Lave verdier ble definert til mindre enn 50 nmol/l, middels verdier til mellom 50 og 80 nmol/l og høye verdier til over 80 nmol/l.
Det var gjennom disse blodprøveanalysene og en gjennomgang av journalene at de fant at pasientene med høye kalsidiolverdier hadde syv-åtte måneders lengre levetid enn dem med lave verdier. Dette innebærer at den relative risikoen for å dø av prostatakreft, var 80 prosent lavere for den første gruppen enn for den andre. Dette kan forklares med en interaksjon mellom kjønnshormonene og den biologisk aktive formen av D-vitamin i serum (kalsitriol).
- Vel et halvår ekstra virker ikke som så veldig mye, men vil nok betraktes som et gjennombrudd hvis resultatet avspeiler en effekt av D-vitamin, sier Steinar Tretli.
Justert for feilkilder
Han understreker at undersøkelsen kun er en studie av sammenhenger, og at den har mulige feilkilder - som at D-vitaminstatus kan være påvirket av behandlingen og av selve sykdommen, og at sykdomstilstanden kan ha medført hvor mye D-vitamin de aktuelle kreftpasientene kan ha fått gjennom solen og kosten.
- Vi foretok også noen justeringer for å se om slike effekter kunne være forklaringen, men dette endret ikke mye på resultatene, understreker statistikeren Tretli.
Etter forskningssjefens syn er det behov for randomiserte studier for å få svar på hva D-vitaminnivået i serum virkelig betyr for menn med prostatakreft. Da kunne man følge pasienter over tid, og for eksempel se hvorvidt tilskudd av D-vitamin betyr noe for livslengden.
Følg med på lave verdier
Inntil resultatene av randomiserte studier foreligger, foreslår Tretli at klinikerne kan støtte seg på også disse resultatene når de følger opp pasienter med prostatakreft.
- Etter vårt syn er ikke de høye kalsidiolverdiene så viktige, det er de lave verdiene som betyr noe. Klinikerne bør derfor være oppmerksomme på lave verdier, ikke minst hos sengeliggende pasienter som er lite ute i solen og som får i seg lite D-vitamin gjennom kosten. Våre resultater antyder at serumnivået av kalsidiol kan ha betydning for sykdomsutviklingen, og at det kan være en fremtidig markør for overlevelse hos menn med prostatakreft, sier Steinar Tretli på vegne av forskergruppen.
I mellomtiden vil han og forskerkollegene undersøke hvorvidt kalsidiol kan ha betydning for andre kreftformer, som lymfom, bryst-, lunge- og tykk- og endetarmskreft.

Interesseanmelding:
Studien er finansiert av Kreftforeningen og Kreftregisteret.
Steinar Tretli: Ingen oppgitte interessekonflikter.

Referanser:
1) Tretli S, Hernes E, Berg JP, Hestvik UE, Robsahm TE. Association between serum 25(OH)D and death from prostate cancer. Br J Cancer. 2009 Feb 10;100(3):450-4.
2) www.kreftregisteret.no/forskning/janus-serumbank
3)Ahn J, Peters U, Albanes D, Purdue MP, Abnet CC, Chatterjee N, Horst RL, Hollis BW, Huang W-Y, Shikany JM, Haes RB Serum vitamin D concentration and prostate cancer risk: A nested case-control study. J Natl Cancer Inst, 2008,  100: 796-804
4)Bolland MJ, Grey AB, Ames RW, Horne AM, Mason BH, Wattie DJ, Gamble GD, Bouillon R, Reid IRClin Endocrinol 2007, 67, 259-264
5)Robsahm TE, Tretli S, Dahlback A, Moan J. Vitamin D from sunlight may improve the prognosis of breast-, colon-, and prostate cancer (Norway), Cancer Causes Control, 2004,2, 149-158.


- Kan få klinisk betydning

- Disse resultatene bekrefter at D-vitaminnivået har betydning for prostatakreft og kanskje også for annen kreft - i første omgang prognostisk, men muligens også terapeutisk.

Slik kommenter overlege og professor Olbjørn Klepp ved Kreftavdelingen i Helse Sunnmøre i Ålesund de nye D-vitaminresultatene ved prostatakreft.
Kreftspesialisten sier disse resultatene føyer seg inn i rekken av studier som viser at D-vitaminnivået spiller en viktig rolle ved flere typer kreft, blant annet når det gjelder prognose.
Prognostisk - i første omgang
Klepp mener det er interessant at forskerne har funnet en prognostisk effekt av D-vitaminforstadiet kalsidiol - altså at de som har høye serumverdier lever lengre enn dem med lave verdier. Han understreker at resultatene i første rekke er hypotesedannende, men legger til at de også indikerer at kalsidiol kan bli en markør som kan si noe om pasientens prognose ved prostatakreft.
- Innebærer disse resultatene også at den biologisk aktive formen av D-vitamin i serum - kalsitriol - kan utnyttes terapeutisk?
- Det kan kanskje få en terapeutisk effekt, men det er et stykke frem dit. Det foregår både fase 2- og 3-studier, men foreløpig har vi ikke fått sikre kliniske resultater. Det er et interessant prinsipp å gi kalsitriol for å se om det kan bekjempe kreft, men man må ikke sette i gang med slik D-vitaminbehandling ukritisk.
Viktig å avvente
Han minner om leukemipasientene på 1940-tallet som hadde lave folinsyreverdier. Da man ga tilskudd av folinsyre, akselererte kreften.
- Rent teoretisk kan man også her tenke seg at serumnivået blir lavt fordi aggressive kreftceller har nytte av kalsitriol for å vokse ytterligere, så det er viktig at man avventer resultatene fra de randomiserte, kliniske studiene som nå pågår, understreker han.
- Hva er status når det gjelder kalsitriol som medikament?
- Det er tatt patent på et høypotent kalsitriol som er under utprøving alene og i kombinasjon med cytostatika, men uten publisert, adekvat gevinst så langt. Man prøver seg nå frem, blant annet når det gjelder doseringen. På denne type substanser er det viktig ikke å starte med for høye eller for lave doser, men snarere noe midt imellom for å ha muligheten for å justere begge veier, svarer Olbjørn Klepp.
Ber pasientene sole seg
- Hvilke D-vitaminråd gir du til menn med kreft i prostata?
- De kan med god samvittighet være mye ute i sola, dra til Syden og ta tran for å få i seg mer D-vitaminer. Etter mitt syn har Kreftforeningen vært litt for militante i sine kampanjer mot soling for å forebygge føflekkreft, svarer onkologen, som snarere har sans for professor Johan Moans teorier om soling som en viktig D-vitaminkilde.
Klepp minner om at D-vitaminmangel og rakitt er et økende problem hos fargede innvandrere - ikke minst i Nord-Amerika, men også i Nord-Europa. Når for eksempel afrikanere med mye pigment i huden flytter hit, tar de ikke opp nok D-vitamin gjennom huden. Dette har vært anført som en årsak til at afroamerikanere har dårligere prognose av prostatakreft enn hvite, og kan muligens også være medvirkende til den høye dødeligheten av prostatakreft hos nordmenn i forhold til sydeuropeere.
- Fornuftig soling kan være positivt også ved prostatakreft, og kan muligens bidra til en litt bedre prognose, sier Olbjørn Klepp.

Interesseanmelding:
Olbjørn Klepp: Ingen oppgitte interessekonflikter.

D-vitamin og prostatakreft

Vitamin D har i flere sammenhenger vært forsøkt satt i sammenheng med forekomst av prostatakreft, men uten at resultatene har vært konsistente.

- I én studie (3) fant man at de som hadde høyt nivå av vitamin D i blodet, hadde en mer aggressiv prostatakreft.
- Det har også vært antydet at serumnivået av D-vitamin ved prostatakreft kan ha en forsterkende prognostisk effekt ved bruk av hormonbehandling. (4).
- Betydningen av vitamin D ved kreft er også drøftet i et doktorgradsarbeid (5), der man blant annet fant at pasienter som diagnostiseres på sensommeren og høsten, synes å ha 30 prosent bedre overlevelse enn de som diagnostiseres om vinteren.

Kilde: Kreftregisteret

Dagens Medisin 06/09

Powered by Labrador CMS