P-piller: – Nytten større enn risikoen
– Nytten ved bruk av kombinasjons-p-piller er større enn risikoen, uttaler de europeiske legemiddelmyndighetene (EMA).
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Den vitenskapelige komiteen The Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) i de europeiske legemiddelmyndighetene (EMA) har utredet risikoen for blodpropp ved såkalte kombinasjons-p-piller.
Forebygger ønsket graviditet
De konkluderer med at nytten ved å forebygge uønsket graviditet, er større enn risikoen for å få blodpropp.
Blodpropp er den alvorligste bivirkningen av disse p-pillene.
PRAC fremhever at legene må utrede kvinnenes individuelle risiko for blodpropp jevnlig, fordi risikoen endrer seg over tid.
Risikoen er lavest ved bruk av p-piller som inneholder levonorgestrel.
Blodpropp
Et estimat fra PRAC anslår at på årsbasis vil mellom en og syv kvinner, av 10.000 som bruker denne typen p-piller, få blodpropp.
Til sammenligning vil to av 10.000 kvinner som ikke bruker kombinasjons-p-piller og som ikke er gravide, få blodpropp.
Fagmedisinsk direktør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, sier PRACs konklusjon stemmer veldig bra med informasjonen Legemiddelverket har gitt de siste årene.
– Risikoen for alle p-piller større
– Men det kommer også frem at risikoen for alle p-piller er noe høyere en vi har trodd tidligere, sier Madsen.
– Dette understreker hvor viktig det er å starte med de p-pillene som har lavest risiko, eller eventuelt bruke prevensjon som ikke har samme risiko for blodpropp, som minipiller, p-stav eller hormonspiral.
Legemiddelverket har hatt en kampanje for å få leger og helsesøstre til å skrive ut de p-pillene med aller lavest risiko.
Ikke nødvendig å bytte
– Andelen av jenter som nå begynner med disse p-pillene, har økt sterkt i Norge. Så der vil vi gjerne gi ros til norske leger og helsesøstre. I andre land, som for eksempel Finland, er det en mye større utskriving av p-piller med høyere risiko.
I Norge gis det imidlertid ikke råd om at kvinner som allerede bruker p-piller, skal bytte p-pille:
– Årsaken til dette er at risikoen er størst de første seks til tolv månedene, så det å bytte etter denne perioden har mindre betydning, sier Madsen til Dagens Medisin.
PRAC gir råd til EMAs komite for legemidler til mennesker (CHMP). Deretter gir CHMP sin innstilling til EU-kommisjonen, som tar en endelig avgjørelse basert på rådene.