For få kjenner til second opinion
Både pasienter og leger må få bedre kjennskap til retten om en fornyet vurdering, også kalt second opinion. Dette mener Helsedirektoratet.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Direktoratet skal jobbe for å styrke pasienters og legers kjennskap til ordningen med rett til fornyet vurdering (second opinion). Dette ble klart da divisjonsdirektør Cecilie Daae i Helsedirektoratet la frem direktoratets tiltak for Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering mandag den 3. desember.
Tiltaket var ett av flere som direktoratet skal jobbe videre med i forbindelse med forslag til nasjonalt system for ny vurdering for alvorlig syke pasienter som ikke kan hjelpes med etablert behandlingstilbud. Dette er en sak Rådet har bedt Helsedirektoratet utrede.
Bedre informasjon
I Rådets vedtak fra møtet 3. desember heter det at Helsedirektoratet skal bidra til at både pasienter og helsepersonell får en bedre regelverkforståelse og kjennskap til ordningen med retten til en fornyet vurdering. Direktoratet skal komme tilbake til Rådet med tidsplan for oppfølging av saken.
Cecilie Daae mener at retten til fornyet vurdering ikke er godt nok kjent, verken hos leger eller blant pasientene.
- Vi må sørge for at de får bedre informasjon om ordningen, sa Daae.
Mener lovverket begrenser
Ifølge dagens lovverk er det fastlegen som skal henvise til en fornyet vurdering.
Fagdirektør Baard-Christian Schem i Helse Vest mener lovverket er begrensende og hadde ideelt ønsket en lovendring. - Lovtekstens formulering legger ikke opp til at spesialistene skal henvise, men det er jo ofte at pasienter med behov for en second opinion befinner seg i spesialisthelsetjenesten, sa Schem.
- Hvis dette er én forklaring på hvorfor ordningen ikke er godt nok implementert, bør vi diskutere det, sa Cecilie Daae.
«Meningsløst»
Professor Steinar Aamdal ved Radiumhospitalet er enig med Schem i at nåværende lovverk gjør det mer tungvint.
- Det er meningsløst at pasienten må tilbake til fastlegen for å få en henvisning til en second opinion. I spesialisthelsetjenesten praktiseres det heller ikke slik. Vi kontakter kolleger ved andre avdelinger eller sykehus telefonisk, eller vi sender over papirene for vurdering.
- Men vet pasienten at det blir gjort?
- Det kommer kanskje ikke alltid så tydelig frem, vedgår Aamdal, men som regel blir jo en second opinion-vurdering gjort i samråd med pasienten.
Tilfeldig hvem som får
- Selv om dere diskuterer eller videresender pasientpapirer, vil jo ikke pasienten få møte en annen lege ansikt til ansikt.
- Nei, det stemmer, og dette er en klar mangel ved dagens system. For mange pasienter er det svært viktig å få møte den legen som foretar vurderingen - slik at det blir en dialog og pasienten eventuelt kan få lagt frem det vedkommende selv har funnet frem til av behandlingsmuligheter. Ved Utprøvingsavdelingen på Radiumhospitalet tar vi ofte imot pasienter til slike vurderinger, men det er tilfeldig hvilke pasienter som får den muligheten. Vi mener at langt flere burde ha fått muligheten, sier Steinar Aamdal.
Få spør fastlegen
Fastlege Anette Fosse og medlem i Rådet sier til Dagens Medisin at hun ikke får mange spørsmål om second opinion.
- Det er sjelden pasienter spør om å bli henvist til en fornyet vurdering. Vi får oftere spørsmål med hjelp til å tolke informasjon pasienten har fått fra en spesialist, sier Fosse til Dagens Medisin.
Hun mener legene kan bli flinkere. - Det kan godt hende at vi i helsevesenet er for lite flinke til å informere pasientene. Her har vi en jobb å gjøre, selv om det ikke er mål at alle skal henvises til en second opinion, sier Fosse.
Dagens Medisin 21/2012