IVRIG: – Vi kommer ikke til å fortsette med Høies privatiseringsiver, sa Ingvild Kjerkol (t.v.) under den politiske debatten. Frps Åshild Bruun-Gundersen mente at imidlertid at privatiseringen bør tas lengre.

Foto: Vidar Sandnes

– Vi må stoppe privatiserings-eksperimentene

Arbeiderpartiet og Senterpartiet varsler en ny retning om de vinner valget om ett år.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

LATTER/OSLO (Dagens Medisin): En Arbeiderparti-regjering vil skrote ordningen Fritt behandlingsvalg (FBV) for å styrke de offentlige sykehusene. Høyre mener denne politikken vil føre til at private tilbud blir øremerket de med tykkest lommebok.

Mer eller mindre privatisering av sykehusene vokser frem som en av de store helsevalgkamptemaer foran stortingsvalget i 2021.

Mens Frp vil ha mye mer konkurranse fra private aktører, enda mer enn Høyre har lagt opp til, vil Senterpartiet og Ap helst begrave hele ordningen med fritt behandlingsvalg.

– En Ap-styrt regjering kommer ikke til å fortsette å privatisere, men fortsatt samarbeide med ideelle og kommersielle aktører, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol.

– Men det skal være en offentlig styring av ressursene etter behov, ikke andre forhold.

Vil stoppe iveren etter private

Det ble høy temperatur da opposisjonspolitikere til debatt på Latter i Oslo på Helsedagen.

– Vi vil kjempe for en likeverdig helsetjeneste for alle. Vi vil avvikle privatiseringseksperimentene, konstaterte Kjerkol, da hun møtte helse- og omsorgsminister Bent Høie, Fremskrittspartiets Åshild Bruun-Gundersen og Senterpartiets Kjersti Toppe for å diskutere de viktigste helsesakene frem mot valget.

På spørsmål om hvilken politikk velgerne får med en ny regjering styrt av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, svarer Kjerkol med å vise til forholdet til private helseleverandører.

– Vi kommer ikke til å fortsette med Høies privatiseringsiver. Den offentlige helsetjenesten vil samarbeide med private og ideelle aktører, men det offentlige vil beholde kontrollen og ikke andre mekanismer.

Det er Kjersti Toppe enig i.

– Skal vi privatisere helsevesenet vårt, eller skal vi få til en annen retning? Spør hun seg.

– Vi har et godt helsevesen som har tålt litt av privatisering, men vi nærmer oss et stup. Det provoserer meg når Bent Høie snakker om Fritt behandlingsvalg, det virker ikke som om han er opptatt av det offentlige helsevesenet han styrer.

Frp: – Vil gå lengre

– Jeg spør meg: Kjenner vi den samme Bent Høie? Vi opplever at han ikke har sterk nok privatiseringsiver, sa Bruun-Gundersen.

Hun mener at det burde vært kjøpt opp sengeplasser på private sykehus, som LHLs nye sykehus på Gardermoen, da koronapandemien kom til Norge, for å behandle pasienter og ikke bygge et etterslep. Nå vil Fremskrittspartiet kjøpe kapasitet hos private for å ta unna køen.

Det var Kjerkol rykende uenig i.

– Jeg synes det er helt useriøst å foreslå oppkjøp av private plasser når en pandemi rammet landet.

– Pasienten skal velge

Toppe mener det viktigste for Høyre når de innførte fritt behandlingsvalg var å «true» de offentlige sykehusene til å bli mer effektive.

– Vi har hatt fritt sykehusvalg og denne valgfriheten lenge. Men vi vet fra undersøkelser at det å velge sykehus kommer langt ned på lista når det gjelder hva som er viktigst for pasientene.

Høie minnet Toppe om FBV-ordningens tredje pilar:

– Vi fjernet taket på hvor mange de offentlige sykehusene kan behandle. Og det er hovedgrunnen til at ventetidene har gått ned, en innsats gjort i de offentlige sykehusene.

Han mener at Ap og Kjerkol «avslører seg» når de snakker om valgfrihet.

–De prater som om de svakeste pasientene ikke skal belastes med å ta de valgene, men det er pasienter innen rus og psykisk helse som er mest opptatt av å få det valget. Vi mener pasienten skal velge og det offentlige betale for det.

– Viruset ser ikke forskjell

– Koronaviruset vet nok ikke om det er et offentlig eller privat sykehus, slo Bent Høie fast da han fikk svare på utfordringen fra opposisjonspolitikerne.

–  Vi tok ned aktiviteten av flere grunner. Derfor mener jeg at Frp bommer helt på dette, sa Høie og henviste til blant annet at mange pasienter ikke ville ha behandling i vår på grunn av en redsel for å bli smittet og tilgang til smittevernutstyr.

– Men jeg er enig i at vi skal bruke de private til å ta igjen etterslepet.

Opposisjonens kritikk av Fritt behandlingsvalg og bruken av private i dag, prellet av på helseministeren.

– Aps politikk vil føre til at bare dem med tykk lommebok vil kunne få behandling privat. Det viktigste for Høyre er at pasienten får velge.

Powered by Labrador CMS