Seher Aydar tok onsdag opp ME-syke i Stortingets spørretime.  Foto:  Akriv/Ihne Pedersen

Seher Aydar tok onsdag opp ME-syke i Stortingets spørretime. 

Foto: Akriv/Ihne Pedersen

Rødt vil ha ny behandling av ME-syke

ME-pasienter må ta behandling som forskere nå fraråder, hevder Rødt. De ber statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ta fatt i saken.

Publisert

I 2021 kom det britiske ekspertpanelet NICE med nye retningslinjer der de fraråder de behandlingene som i dag er anbefalt i Norge for ME-syke.

Men først til neste år skal norske helsemyndigheter vurdere om det er behov for en ny behandlingsveileder også her til lands, framholdt Rødts Seher Aydar da hun onsdag tok opp saken med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Stortingets spørretime.

– Hva er grunnen til at det tar så lang tid, ville hun vite.

Ukjent for Støre

– Jeg er ikke kjent med rapporten. Men det er klart at vi ikke kan ha et behandlingssystem som ikke fungerer, svarte Støre.

Aydar viste til funn fra et forskningsprosjekt fra Fafo og Sintef, som er i ferd med å kartlegge hvordan ME-syke har det i Norge.

– Forskerne sier de er bekymret og forskrekket, sier Aydar, som også hevder at for mange ME-syke er trygdesystemet blitt en tilleggsbelastning.

– For at ME-syke skal få rett på uføretrygd, må de ha gjennomgått de behandlingene som er anbefalt i veilederen. Nå vet vi at dette kan gjøre dem sykere, sa hun.

Lite fornøyd

– Det høres ikke bra ut. Men jeg kan ikke si her og nå at sånn er det, sier Støre, som forsikrer om at han er engasjert i saken.

Aydar er imidlertid lite fornøyd med svarene.

– Støre burde vite at dette ikke bare er påstander, spesielt fordi han selv har uttalt seg til TV 2 på bakgrunn av de nye forskningsfunnene, sier hun.

Powered by Labrador CMS