Steinar Madsen i Statens legemiddelverk synes Legemiddelindustriens direktør Karita Bekkemellem går for langt i sine uttalelser. Bekkemellem deltok forrige uke på NRKs Dagsnytt 18.  Foto: Skjermdump NRK Dagsnytt 18 21/10-15.
Steinar Madsen i Statens legemiddelverk synes Legemiddelindustriens direktør Karita Bekkemellem går for langt i sine uttalelser. Bekkemellem deltok forrige uke på NRKs Dagsnytt 18. Foto: Skjermdump NRK Dagsnytt 18 21/10-15.

Refser Bekkemellems kreft-påstander

Leger mener Karita Bekkemellem gikk for langt da hun hevdet at man med de nye medisinene kan «utrydde kreft».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Alle debattanter har en spesiell forpliktelse når det gjelder informasjonen som kommer ut til pasientene Steinar Madsen, Statens legemiddelverk

Det var onsdag forrige uke at Karita Bekkemellem, direktør i Legemiddelindustrien, sa på NRKs Dagsnytt 18 at man med de nye kreftmedisinene som nå kommer, «har mulighet til å utrydde kreft».

Hun satt i debatt med helseminister Bent Høie om kreftbehandling og godkjenning av nye medisiner i Norge.

– Uheldig presisjonsnivå
Her uttalte hun også at man nå har «en unik mulighet til å stoppe den kreftepidemien som vi opplever».
Dette reagerer blant andre fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, kraftig på.

Han forteller at han er blitt kontaktet av legekolleger som reagerer på Bekkemellems uttalelser.

– Å fremstille disse nye medisinene som om det skulle vært vidundermedisin er helt feil, og bidrar til at presisjonsnivået i debatten blir uheldig. Samtidig kaster man blår i øynene på folk; Pasienter vil oppfatte at dette skiller mellom liv og død, sier han.

– Det er en interessant debatt, men den må føres på riktige premisser. Medier og alle debattanter har en spesiell forpliktelse når det gjelder informasjonen som kommer ut til pasientene. Dette er alvorlige tema og det er snakk om alvorlig syke og dødssyke mennesker.

– Budskapet hun kommer med her, er ikke heldig, sier Madsen.

– Drastisk
Leder i Norsk onkologisk forening, Stein Sundstrøm sier Bekkemellem er drastisk her:
– At man kan utrydde kreft er alt for tidlig å si - og er vel drøyt. Hvis medisinen er så fantastisk vil folk ikke forstå at man ikke får den i Norge, sier leder i Norsk onkologisk forening, Stein Sundstrøm.

– Slike utsagn blir for voldsomme i den forstand at de som ikke har tilgang til medisinene ikke vil forstå dette, sier han.

– Men - det kan se ut som PD1- hemmere i kombinasjon med andre former for terapi kanskje kan kurere noen former for kreft. At disse medisinene representerer en revolusjon er det ingen tvil om. Men det er drastisk å komme med slike utsagn som Bekkemellem her gjør, sier han.

Høie: - LIvsforlengende behandling
Helseministeren på sin side minnet i programmet om at disse medisinene er livsforlengende, og ikke kurative.

– De fleste av de nye medisinene som kommer nå, handler ikke om å utrydde kreft slik legemiddelindustrien sier. De er knyttet til livsforlengende behandling, sa Høie.

 Karita Bekkemellem er informert om kritikken og vil komme tilbake saken.

Powered by Labrador CMS