FRA HELSE VEST: Pål Iden, nyutnevnt direktør for Undersøkelseskommisjonen, kommer fra stillingen som assisterende fagdirektør i Helse Vest. Arkivfoto: Rune Thorstein Foto:

Han skal lede omstridt undersøkelseskommisjon

Pål Iden er i statsråd utnevnt til direktør for Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Målet med kommisjonen er å forebygge uønskede hendelser i helse- og omsorgstjenesten. Kommisjonen skal ikke ta stilling til skyld eller komme med sanksjoner.

Tirsdag ble Pål Iden utnevnt i statsråd som direktør for den nye kommisjonen, som er etablert i år.

Iden er spesialist i allmennmedisin og i samfunnsmedisin, har blant annet vært fylkeslege i Rogaland og i Telemark, og har erfaring fra Haukeland universitetssjukehus, Lærdal sjukehus og Notodden sykehus.

Iden kommer nå fra stillingen som assisterende fagdirektør i Helse Vest, hvor han har vært siden mars 2016.

Massiv motstand
Etableringen av kommisjonen fikk kritikk fra både sykehus, kommuner og fylkesmenn da forslaget var på høring i 2016.

Les saken: Massiv motstand mot undersøkelseskommisjon

Til tross for at også Helsedirektoratet var imot opprettelsen av den omstridte kommisjonen, har regjeringen holdt på planene, som var ett av punktene i regjeringsplattformen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF i 2013.

Les: Trosser råd - vil ha "havari-kommisjon"

Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten ble vedtatt av Stortinget 6. juni 2017 og er en ny etat underlagt Helse- og omsorgsdepartementet. Kommisjonen er plassert i Stavanger.

Undersøkelseskommisjonen har en bred tilnærming og skal kunne se på ulike faktorer som rammebetingelser, arbeidsmiljø og pasientsikkerhetskultur.

Powered by Labrador CMS