HPV-VAKSINE TIL GUTTER?: Kunnskapssenteret har brukt over tre år på å utrede spørsmålet om HPV-vaksine til 12-årige gutter. Foto: Illustrasjonsfoto

Brukte 3 år på utredning om HPV-vaksine

Etter tre års utredning konkluderer Kunnskapssenteret at prisen på HPV-vaksinen avgjør om det er kostnadseffektivt å gi den til gutter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Vaksine mot humant papillomavirus (HPV) til gutter beskytter mot kjønnsvorter, men prisen på vaksinen avgjør om den er kostnadseffektiv.
- Prisen avgjør
Det viser en ny systematisk oversikt og en ny metodevurdering fra Kunnskapssenteret.
Det var Folkehelseinstituttet som i 2011 ba Kunnskapssenteret om å vurdere om flere; både gutter og jenter skal få HPV-vaksinen som en del av det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet. Kunnskapssenteret har tidligere uttalt at rapporten har tatt tid å lage, fordi prosjektet var omfattende.
Nå har Kunnskapssenteret konkludert med at det er prisen som avgjør om vaksinen er kostnadseffektiv.
Forfatterne av rapportene har tatt utgangspunkt i hva vaksinen koster ut fra apoteket:
– Vi går ut fra den maksimale utsalgsprisen for apotek fordi den endelige prisen er et resultat av prisforhandlinger mellom produsentene og FHI og er ikke offentlig kjent. Dersom prisen blir lav nok kan vaksinering av gutter bli kostnadseffektiv, sier Enrique Jiménez ved Kunnskapssenteret til Dagens Medisin.
 
HPV-vaksinering ble innlemmet i det norske barnevaksinasjonsprogrammet i 2009, som et tilbud til jenter på 11–12 år. Nå vurderer Nasjonalt folkehelseinstitutt å utvide barnevaksinasjonsprogrammet og også tilby vaksine til 12 år gamle gutter.  
Kunnskapssenterets rapporter skal ligge til grunn for Folkehelseinstuttets eventuelle avgjørelse om å gi alle 12-årige gutter vaksinen. 
Effekt på kjønnsvorter
Kunnskapssenterets rapporter tilsier at færre menn vil utvikle kjønnsvorter dersom gutter vaksineres mot HPV.
– Det er foreløpig for tidlig å si om HPV-vaksinering også reduserer forstadier til peniskreft, men for menn som har sex med menn reduseres antall forstadier av analkreft, sier forsker Lene Kristine Juvet, ifølge Kunnskapssenteret.
Studiene som er inkludert i den systematiske oversikten, kan foreløpig ikke gi svar på om det er en sammenheng mellom HPV-vaksinering og en reduksjon av HPV-relatert kreft.
Den helseøkonomiske analysen som er en del av rapporten,  har også tatt for seg vaksinering av 12-årige gutter og jenter sammenlignet med kun å vaksinere 12-årige jenter.
Analysen baserer seg på norske forekomstdata og kostnader. 
Å vaksinere både gutter og jenter med den kvadrivalente vaksinen, det vil si en vaksine som beskytter mot HPV type 6, 11, 16 og 18, ser ikke ut til å være kostnadseffektivt, ifølge Kunnskapssenteret.

Powered by Labrador CMS