Norges Røde Kors sender førstehjelpsutstyr og medisinsk utstyr til Ukraina.
Norges Røde Kors sender førstehjelpsutstyr og medisinsk utstyr til Ukraina.

Røde Kors: Verden er farlig uforberedt på nye kriser

Alle verdens land er farlig uforberedt på neste pandemi, advarer Røde Kors, som sier risikoen også øker for at helsekriser og klimakriser treffer samtidig.

Publisert Sist oppdatert

For til tross for tre år preget av koronapandemien, mangler verden fremdeles gode beredskapssystemer, ifølge Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC).

De sier det er avgjørende å bygge tillit, rettferdighet og lokale handlingsnettverk for å være forberedt på en ny krise.

– Alle land er farlig uforberedt på fremtidige utbrudd, sier IFRC, som har konkludert med at styresmakter rundt om i verden ikke er bedre forberedt på en pandemi nå enn de var i 2019.

Verdens helseorganisasjon (WHO) slo mandag fast at korona fortsatt utgjør en global helsekrise. Siden begynnelsen av desember er det rapportert over 170.000 koronarelaterte dødsfall, ifølge WHOs krisekomité.

Kriser kan ramme samtidig

IFRC advarer om at verden må være forberedt på at flere kriser og katastrofer kan ramme samtidig. Derfor mener de lokalsamfunn må planlegge for slike scenarioer for å bli mer motstandsdyktige.

– Covid-19-pandemien bør være en vekker for det globale samfunnet til å forberede seg nå på neste helsekrise, sier IFRCs generalsekretær Jagan Chapagain i en uttalelse mandag.

Ifølge organisasjonen øker også risikoen for at spesielt helsekriser og klimakatastrofer inntreffer på samme tid. Samtidig advarte de om en begrenset reaksjonsevne i lys av stadig hyppigere og mer intenst ekstremvær, som rammer verdens fattigste hardest.

– Selvdestruksjon

IFRC sier det er selvdestruksjon å ikke handle når slike kriser inntreffer andre steder ettersom sykdom kan komme tilbake i en farligere form, og pekte på koronapandemien som et eksempel.

– Verden må ta tak i urettferdige helse- og sosioøkonomiske sårbarheter lenge før en ny krise inntreffer, påpeker han.

Powered by Labrador CMS