Nye buprenorfin-anbefalinger

Sosial- og helsedirektoratet anbefaler at stabile, rusfrie pasiener bør få benytte Subutex hvis det ikke er mistanke om salg av medikamenter eller injisering av medikamentet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Andre buprenorfin-artikler: 1, 2, 3, 4, 5 og 6. Flere artikler i nyhetsarkivet.
Sosial- og helsedirektoratet (Shdir) mener buprenorfin vanligvis bør være et førstevalg i substitusjonsbehandling. Det slås fast at buprenorfinpreparater (Subutex® eller Suboxone®) bør være førstevalget ved substitusjonsbehandling fremfor metadon. Videre sier Shdir at buprenorfin bør forskrives som kombinasjonspreparat med naloxone (Suboxone) med mindre det er spesifikk grunn for noe annet.

Pasientens ønske vesentlig
Direktoratet mener også at pasientens eget ønske bør være et vesentlig moment for medikamentvalg med mindre det er spesifikk grunn for noe annet, og at stabile, rusfrie pasienter bør kunne beholde/benytte monopreparatet buprenorfin (Subutex) hvis det ikke er mistanke om salg av medikamenter eller injisering av medikamentet.

Det presiseres også at henteordninger for LAR-medikamentene bør være avhengige av rusmestring og evne til å håndtere potensielt farlige medikamenter, ikke av hvilket preparat som velges.

De nye reglene er beskrevet på Shdirs nettside.

Har vært ulik praksis
Sosial- og helsedirektoratet lovet i november å komme med en uttalelse i forhold til bruken av Subutex og Suboxone. Det har vært ulik praksis og et betydelig antall klagesaker til Helsetilsynet angående preparatene, og LAR-miljøet har etterlyst felles retningslinger.

Bergensklinikkene ønsket å sette samtlige pasienter som brukte Subutex over på Suboxone for å hindre lekkasje til det illegale markedet, da problemet med illegalt salg av Subutex ble oppfattet som alvorlig i distriktet. Mange pasienter har imidlertid rapportert om bivirkninger etter bytte av LAR-medikament, og det har foregått en mobilisering mot Bergensklinikkenes vedtak blant pasientene. Sosial- og helsedirektoratet har nå hentet uttalelser fra LAR-sentrene og brukerorganisasjonene, og kom nylig ut med sine anbefalinger.
Bekymring
Sosial- og helsedirektoratet er bekymret over rapporter om økende tilgjengelighet av LAR-medikamentene på det illegale markedet. Særlig er man bekymret over at  pasienter som kommer til behandling for opiatmisbruk har brukt Subutex som rusmiddel, eventuelt opiatdebutert med dette preparatet.
Gateverdi
Shdir mener det er klart at Suboxone har mindre gateverdi enn Subutex. Samtidig er det klart at også Suboxone kan injiseres av en del pasienter med god virkning, kanskje først og fremst pasienter som på forhånd er innstilt på buprenorfin.
Illegalt marked
Det er etter Shdirs vurdering klart at en del pasienter får reelle bivirkninger av Suboxone i større grad enn av Subutex, dette synes mest uttalt ved overgang fra monopreparatet til kombinasjonspreparatet. Det synes også som en del pasienter rapporterer ikke reelle bivirkninger for å kunne beholde et preparat som er lettere å omsette. Det er ønskelig med ytterligere kunnskap for å belyse dette. Suboxone er utviklet for å begrense lekkasje av medikamentet til det illegale markedet og for å begrense injisering.

Les også:
LAR-leger må takle forsøk på manipulasjon
Vil vite mer om gravide rusmisbrukere
Utfordrer fastlegene
Krever prevensjonstvang for metadonbrukere
Får penger til forskning på LAR-barn
Stadig flere får Subutex
Flere artikler i nyhetsarkivet

Powered by Labrador CMS