Reduserer metabolsk syndrom
Marine omega-3 fettsyrer reduserer forekomsten av metabolsk syndrom.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
/Petter Morten Pettersen
Dette kommer fram i doktoravhandlingen til klinisk ernæringsfysiolog Ingrid Merethe Fange Gjelstad, som forsvarer sine funn under en disputas ved Universitetet i Oslo i dag.
Sammen med andre forskere undersøkte hun hvordan ulik mengde og type fett i kostholdet kan påvirke det metabolske syndrom.
Personer med denne tilstanden står i fare for å utvikle diabetes og hjerte- og karsykdommer.
Først ute med dette
I doktoravhandlingen “Dietary fat and the metabolic syndrome – the LIPGENE dietary intervention study” fant Gjelstad og hennes medarbeidere at inntak av marine omega-3 fettsyrer reduserte forekomsten av det metabolske syndrom.
Forskerne fant også ut at et fettrikt kosthold med mye mettet fett (hardt fett) hadde ugunstig effekt på blodtrykket hos menn.
– Dette har ingen andre vist før, ifølge Gjelstad.
Det metabolske syndrom kjennetegnes av bukfedme, høyt blodtrykk, høyt blodsukker og ugunstig fettprofil i blodet.
Det finnes ingen spesielle kostråd for denne gruppen mennesker, og forskerne ønsket derfor å undersøke effekten av å endre mengde og type fett i kostholdet.
Påvirkes av arv
Gjelstad og de andre forskerne undersøkte også om genetisk variasjon kan forklare hvorfor mennesker responderer forskjellig på samme kosthold.
De fant at personer med en spesiell variant i genet NOS3 fikk redusert plasmatriglyseridnivåer (fett i blodet) når de spiste omega-3 fettsyrer, mens personer med en annen variasjon i dette genet ikke fikk noen reduksjon.
Gjelstad og medarbeidere beskrev også genuttrykket (mRNA) av perilipiner i muskelceller og -vev. Perilipiner spiller en viktig rolle i kroppens lagring av fett.
Blant de største i sitt slag
Studien (LIPGENE), som er blant de største i sitt slag, gjennomførte Gjelstad i samarbeid med forskere i åtte europeiske land.
LIPGENE inkluderte 486 deltakere og varte i 12 uker.