
Ost svekker risikoen for metabolsk syndrom
For professor Arne Torbjørn Høstmark var forbauselsen stor da han, under analysen av en stor befolkningsundersøkelse, oppdaget at de som oftest spiser ost, hadde lavest risiko for metabolsk syndrom.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Informasjon fra Helseundersøkelsen i Oslo (Hubro) viste samtidig at sammenhengen ble funnet for personer i alle aldre, med unntak av eldre menn.
– Vi ble svært overrasket over funnet, som var det motsatte av hva vi hadde ventet, sier Arne Torbjørn Høstmark, nå pensjonert professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Oslo.
Registrerte ostevanene
Artikkelen ble nylig publisert i tidsskriftet Journal of the American Collage of Nutrition.
Høstmark gjennomførte studien sammen med førsteamanuensis Sissel Erland Tomten ved Norges Idrettshøgskole. Den ble gjennomført på bakgrunn av en spørreundersøkelse blant nesten 20.000 personer, som fikk sine ostevaner registrert.
Reduserte sannsynligheten
– Den statistiske analysen viste at økt frekvens av osteinntak reduserte risikoen for komponentene i metabolsk syndrom, ifølge professoren.
– I undersøkelsen var det informasjon om serumnivåene av kolesterol og triglyserider, i tillegg til midjemål og blodtrykk. Hyppig inntak reduserte sannsynligheten for at personene hadde disse faktorene, forklarer Høstmark.
Informasjon om fastende blodglukose forelå imidlertid ikke i materialet.
Omvendt sammenheng
– Studien viser en invers sammenheng mellom osteinntak og metabolsk syndrom, som er en risikofaktor for diabetes type-2 og hjerte- og karsykdommer. Men en tverrsnittsundersøkelse kan ikke avklare om det er en kausal sammenheng, understreker Høstmark.
I analysen ble det kontrollert for blant annet kjønn, alder, inntak av frukt og bær, fruktjuice, fet fisk, kaffe, alkohol, røyking, fysisk aktivitet og utdanningsnivå.
– Ikke noe bevis
Ifølge Høstmark kan man således ikke si at denne studien er et bevis for sammenhengen.
– Undersøkelsen baserer seg på hva personene opplyste om sitt osteinntak, og ikke det faktiske inntaket. Opplysningene om inntaksfrekvens omfatter alle typer av ost, og dessuten kan ukjente faktorer virke inn, sier professoren forbeholdent.
Professoren gjør et poeng av at andre har vist at inntak av melkeprodukter er forbundet med redusert forekomst av metabolsk syndrom. Han er allerede i gang med det videre arbeidet for å øke kunnskapen om helserelaterte aspekter osteinntak , men vil foreløpig ikke gå ut med hva de nye undersøkelsene omfatter.
FAKTA
Metabolsk syndrom omhandler en gruppe risikofaktorer som predisponerer for kardiovaskulær sykdom, som blant andre bukfedme, hyperinsulemi, forhøyet blodfettinnhold og hypertoni.
Kilde: Gyldendals store medisinske ordbok