Måler svette fremfor blodsukker

En svettemåler skal varsle diabetespasienter om lavt blodsukker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Svettemåleren skal prøves ut i et samarbeidsprosjekt mellom Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo, melder sykehuset på sine nettsider.
Svettemåleren skal kunne hjelpe pasientene til å unngå farlig lavt blodsukker, en tilstand som kan bli livstruende for enkelte diabetespasienter.
Kontinuerlig svettemåling
Christian Tronstad
, forsker ved Medisinsk-Teknologisk Virksomhetsområde på Oslo Universitetssykehus, forteller at forskerne ser for seg en sensor i et lite plaster, et slags klebemerke på huden. Den skal måle svetteaktiviteten kontinuerlig og kan gi en indikator på om blodsukkeret er i ferd med å bli for lavt.
– Vi tenker oss at denne skal kommunisere direkte med pasienten eller via en smart-telefon, sier Tronstad.
I Norge har 25.000 nordmenn diabetes 1 og 175.000 diabetes 2. Mørketallene er store. Når konsentrasjonen av sukker i blodet synker, får de fleste pasienter føling. Symptomene kan være hjertebank, svetting, prikkende følelser i ansiktet, endrete sanseopplevelser og intens sult.
Alternativ til nål
Forskerne forteller at pasienter som har hatt diabetes i mange år, kan risikere å miste noen varslingssymptomer på for lavt blodsukker. Det kan være livstruende. I dag finnes det ikke noen instrumenter som kan måle dette, uten at pasienten må stikke seg med en nål.
– Vi vil måle svetteaktiviteten og blodsukkeret kontinuerlig hos utvalgte diabetespasienter over en periode på to døgn. Studier tyder på at svettesymptomet bevares, selv om pasienten mister den bevisste følingen. Det er dette prinsippet vi kombinerer med den utviklede teknologien for å se om et slikt målesystem kan ha en praktisk anvendelse for disse pasientene. Det vil bli gjort flere studier før svettemåleren eventuelt kan tas i bruk til dette formålet, forteller Tronstad til nettstedet.

Også ved andre plager
Svettemåleren ble opprinnelig utviklet på Oslo universitetssykehus for diagnostisering og behandling av en plagsom sykdom der man svetter langt mer enn nødvendig, såkalt hyperhidrose.
I dag brukes måleren i forsøk for å undersøke disse pasientene på Ahus og Rikshospitalet. I tillegg har en rekke medisinske miljøer vist interesse for svettemåleren innen områder som posttraumatisk stress, søvnproblematikk og utmattelsessyndrom (ME).
Forskningsgruppen, som ledes av professor Ørjan G. Martinsen ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus, er i verdenstoppen på elektriske egenskaper i hud.

Powered by Labrador CMS