Må trene seg opp før korsbåndsoperasjon
Sjansen for å få et godt resultat etter rekonstruktiv korsbåndsoperasjon, øker signifikant hvis pasienten har sterk muskulatur i låret før operasjonen.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
60 menn og kvinner der fremre korsbånd hadde røket, ble undersøkt rett før operasjon og fulgt opp to år etter operasjonen.
Det viste seg at på operasjonstidspunktet var styrken i fremre lårmuskulatur, quadriceps, av stor betydning for hvor funksjonelt kneet var to år etter operasjonen.
- Det er svært viktig å trene opp styrken i quadriceps før en korsbåndsoperasjon. Leger bør henvise pasienter til fysioterapi før operasjonen, sier fysioterapeut Ingrid Eitzen, som er førsteforfatter av studien og jobber ved Hjelp24NIMI.
Testet benet
Alle pasientene ble operert ved Ullevål universitetssykehus. Forskerne foretok flere typer tester på det skadde benet før operasjonen. En av testene var å sammenligne muskelstyrken i quadriceps på det friske benet med styrken på det skadde benet.
- Styrken i det friske benet sier oss hvilken styrke det skadde beinet må opp mot, sier fysioterapeut Ingrid Eitzen.
De pasientene som hadde mer enn 20 prosent redusert styrke på det skadde benet, hadde signifikant økt risiko for dårlig knefunksjon to år etter operasjonen.
To år etter operasjonen svarte pasientene på et spørreskjema om hvordan de mente benet fungerte.
- Her rapporterte de med redusert styrke før operasjon signifikant dårligere resultater av operasjonen, sier Eitzen.
Forskerne gjennomførte også en ny styrketest på pasientene. - Den viste det samme: De som hadde mer enn 20 prosent redusert styrke før operasjonen, var også to år etter signifikant svakere i det skadde benet enn de andre, sier Eitzen.
Svekkes etter skade
Forskerne antok på forhånd at styrken i quadriceps var viktig for utfallet av operasjonen. Men dette er den første prediktive studien som faktisk viser at styrken er den viktigste enkeltfaktoren for å få et godt resultat.
Eitzen påpeker at muskulaturen i quadriceps svekkes etter en korsbåndskade. - Dette kan forklares både av nevromuskulære endringer og av at pasientene blir mindre aktive etter skaden. Det er imidlertid svært viktig at pasientene trener opp igjen styrken i benet etter en korsbåndskade, og dette bør de gjøre også før operasjonen, sier Eitzen.
Etter operasjonen kan pasientene nemlig ikke trene hard styrke på et par måneder. - Jo sterkere de er på forhånd, desto mindre blir de satt tilbake etter operasjonen, sier hun.
Legene bør oppmuntre
Eitzen påpeker at de fleste pasienter godt kan trene relativt hard styrke før en korsbåndsoperasjon, med mindre de har komplikasjoner i form av smerter, reduserte bevegelsesutslag eller hevelse som følge av for eksempel meniskskade i tillegg til korsbåndskaden.
Mange setter seg ned og tror de må vente til de er operert med å trene.
- Dette stemmer ikke, og det er viktig at legene oppmuntrer til å trene, og henviser pasientene til fysioterapeut i ventetiden på operasjon. En tommelfingerregel er styrketrening i tre måneder før operasjon, ifølge Eitzen.
Halvparten opereres
Hvert år ryker cirka 4000 korsbånd. Rundt halvparten av dem blir operert og byttet ut med kunstige korsbånd.
- Både de som opereres og de som ikke blir operert, trenger rehabilitering for å bli friske igjen. Det er ikke slik at en operasjon løser alle problemer, det er nødvendig med mye opptrening av muskulaturen, understreker Eitzen.
Studien er publisert i British Journal of Sports Medicine.
Opptrening svært viktig
Fysioterapeut og førsteamanuensis Grethe Myklebust ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole sier studien viser hvor viktig det er å trene seg opp før en operasjon.
- De fleste pasienter sendes også i dag til preoperativ behandling. Men hvor mye og hardt de trener, avhenger nok mye av egen innsats og av fysioterapeuten de går til. Det krever mye og riktig dosert trening for å være best mulig rustet for operasjonen, sier Myklebust.
Hun påpeker at mange tror det er farlig å belaste benet etter en korsbåndskade. - Derfor er det viktig med veiledning under treningen, slik at pasienten får hard nok og riktig trening.
De legene som Myklebust samarbeider med gjennom sin stilling i Hjelp24NIMI, er flinke til å henvise pasientene til preoperativ behandling. - Men jeg er ikke overbevist om at det er slik rundt omkring i landet, sier hun.
Myklebust påpeker at en del blir så bra av treningen at de velger ikke å operere. - For de som ikke er aktive idrettsutøvere, kan det være godt nok med trening, sier hun.
Tema: Muskler & skjelett, Dagens Medisin 10/09