Må melde fra om sjåfører uten lappen

Dersom en lege oppdager at en pasient kjører bil selv om legen vet at vedkommende ikke har førerkort lenger, plikter legen å sende en skriftlig advarsel til pasienten og orientere fylkesmannen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Dette opplyser seniorrådgiver Arne-Birger Knapskog ved avdelingen for kommunale helsetjenester i Sosial- og helsedirektoratet (SHdir).
Dagens Medisin stilte spørsmålet etter at problemstillingen var tatt opp på Eyr og avdekket stor forvirring omkring temaet.
Alle sjåfører over 70 år må ha skjema NA 0202c i bilen sammen med førerkortet, og sjåførens fastlege må fylle ut skjemaet.
Advarsel og informasjon
Dersom legen finner at vedkommende ikke fyller førerkortforskriftens helsekrav, og ikke fyller ut, mister altså sjåføren muligheten til å kjøre bil.
- Etter gjeldende forskrift skal legen, samtidig med informasjonen («advarselen») til pasienten, underrette Fylkesmannen. Etter å ha vurdert grunnlaget for nektelsen, melder Fylkesmannen videre til politiet og anmoder dem å inndra førerkortet. Det fremgår videre at førerkortinnehaveren selv har en plikt til å melde fra til Fylkesmannen, men det skjer ganske sjelden. Det er tradisjon for at Fylkesmannen reagerer på den meldingen som kommer fra legen - uten å avvente innehaverens egen melding, sier Knapskog.
Tillit
Han legger til at i praksis sendes ikke en slik melding dersom legen har rimelig tillit til at førerkortinnehaveren ikke «lurer seg til en attest» hos annen lege - eller vil fortsette å kjøre uten gyldig legeattest.
- Dermed spares jo forvaltningen for et ikke ubetydelig arbeid, fremholder seniorrådgiveren.
Må si ifra
- Hva skjer dersom legen tror at sjåføren likevel kjører bil? Gjelder taushetsplikten?
- Dersom legen erfarer, altså ikke bare hører løse rykter, om at den eldre likevel kjører bil, gjelder fortsatt bestemmelsene i forskriften fullt ut. Da skal legen sende skriftlig advarsel til pasienten og samtidig underrette Fylkesmannen. Legen skal altså gjøre det han strengt tatt skulle ha gjort samtidig med at han ikke ville fylle ut attesten. Denne bestemmelsen går foran, og den er ikke et brudd på taushetsplikten. Tvert imot vil jeg si, presiserer Knapskog, og viser til forskriften 1984-07-13 nr 1467.
Dagens Medisin 28/07

Powered by Labrador CMS