BLE TRUET: Styreleder Marianne Telle, her avbildet under Helse Nord-styremøtet 13 desember. Dagen før mottok hun trusler fra UNN-direktør Tor Ingebrigtsen. Arkvifoto.  Foto:
BLE TRUET: Styreleder Marianne Telle, her avbildet under Helse Nord-styremøtet 13 desember. Dagen før mottok hun trusler fra UNN-direktør Tor Ingebrigtsen. Arkvifoto. Foto:

Telle om truslene: «Du vil bli knust»

Styreleder i Helse Nord, Marianne Telle, skulle helst ha sett at saken ikke ble kjent i offentligheten, men forteller her om truslene fra Tor Ingebrigtsen.

Publisert

Som Dagens Medisin skriver, er det avtroppende UNN-direktør Tor Ingebrigtsen som står bak truslene mot Helse Nord-styreleder Marianne Telle forut for et styremøte i Bodø i desember.
Dagens Medisin er av ulike kilder, uavhengig av hverandre, gjort kjent med at det var UNN-direktør Tor Ingebrigtsen som truet Telle:

Telle fortalte på styremøtet i Helse Nord den 13. desember om truslene hun hadde mottatt, og varslet i januar at hun ikke ville anmelde dem, noe hun tidligere ga uttrykk for at hun ville.
Nå når saken er blitt kjent går Telle likevel med på å svare på spørsmål om saken:

Det var den 11. desember i fjor at Tor Ingebrigtsen ba Marianne Telle om å ta kontakt, noe hun gjorde, forteller hun til Dagens Medisin.

– I telefonsamtalen tydeliggjorde han at han ga meg beskjed om å sørge for at styret fattet et vedtak som gikk i UNNs favør. Det vil si: Å gå imot etablering av et desentralisert PCI-tilbud i Bodø, sier Telle, og fortsetter:

– Han legitimerte dette med tre ting:

– At noe annet ville føre til en dekonstruksjon av UNN, det ville i så fall være mitt ansvar, et personlig ansvar. Det andre var at Helse Nord var mindre betydningsfull enn UNN. Det tredje var at dersom jeg ikke sørget for at dette skjedde, så ville det få personlige konsekvenser for meg.

Dagens Medisin har konfrontert Tor Ingebrigtsen med samtlige uttalelser fra Marianne Telle.
Han svarer blant annet: – At dette engasjementet i en sammenheng har blitt oppfattet som noe annet beklager jeg. Ingebrigtsens svar kan leses i sin helhet her.

Telle forteller at ordene Ingebrigtsen brukte, skremte henne:

– Hvilke ord brukte Ingebrigtsen i denne samtalen?

– Han brukte ordet «vi» hele tiden; «Vi er rasende på deg», og sa også «Du vil bli knust» og «Du vil ikke ha noen ting igjen».
– Jeg legger ikke skjul på at jeg ble redd, spesielt ved bruken av ordet «vi» hele tiden. Jeg ble usikker på hvem «vi» var. Det gjorde meg redd.

– Hvor lenge varte samtalen?

– Den varte i 20 minutter.

– Hva gjorde du etterpå?

– Jeg skrev ned ordene som var brukt i samtalen. Jeg ringte også Lars Vorland.

– Hvordan reagerte han?

– Han brukte energi på å roe meg ned. Jeg hadde behov for å referere det som hadde skjedd, sier Telle, som forteller at hun var hjemme da den aktuelle telefonsamtalen fant sted.

– Vorland ga også uttrykk for at det jeg fortalte gjorde inntrykk på ham.

 – Det er altså denne samtalen du referer til når du for styret fortalte om truslene?

– Ja.

– På styremøtet sa du at saken var så alvorlig at du vurderte politianmeldelse. Men så, 4.januar, sendte du en pressemelding om at du ikke kom til å anmelde. Hva skjedde i mellomtiden?

– Noe av det viktigste, som jeg selv kom fram til, var en refleksjon over at det ikke var jeg personlig som ble angrepet, men min funksjon som styreleder. Det var viktig for meg å adressere. Jeg ble ikke utsatt for et personlig angrep, men rollen min ble utsatt for en trussel. Jeg er veldig opptatt av hva som gagner UNN og Helse Nord.

– Det som modnet gjennom julen var at ingen er tjent med offentlig skittentøyvask. Vårt oppdrag er å skape trygghet, så da kom jeg til en erkjennelse av at hvis jeg fikk en bekreftelse på at Ingebrigtsen ikke ville realisere truslene, og at han innrømte hva som hadde skjedd, så mener jeg at det kunne bidra til at Helse Nord og UNN ikke fikk ytterligere oppmerksomhet.

– Han har sagt unnskyld, og jeg har fått en forklaring på at det han sa var sagt under sterkt press.
– Men du valgte altså ikke å anmelde?

– Ja, når det nå kommer til at dette blir kjent, og at jeg forsto at truslene ikke var reelle. Jeg opplevde dessuten en reell anger fra Ingebrigtsens side.

– Jeg mener det fortsatt hadde vært best om dette hadde vært håndtert utenom offentligheten, sier Telle.

– Nå når dette først er blitt kjent er det vanskelig å avstå fra å kommentere dette. Det er viktig at jeg ikke er et personlig offer, men at det er posisjonen min som er blitt angrepet.
– Men å si at du skal bli «knust» er vel rettet mot deg personlig?

– Ja, men jeg anser det for bare å være virkemidler fra hans side.

– Er det slik at du på noen som helst slags måte kunne ha misforstått eller feiltolket det han sa til deg i telefonsamtalen?

– Jeg skrev ned ordene umiddelbart etter samtalen. Det var de ordene jeg skrev ned.

 I denne saken er kommentarfeltet stengt.

Powered by Labrador CMS