Rekordmange varsler til Helsetilsynet

Antallet varsler til Statens helsetilsyn om alvorlige hendelser steg med 80 prosent fra første kvartal i fjor til samme tid i år.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I første kvartal i fjor mottok Statens helsetilsyn 88 varsler om alvorlige uønskede hendelser mot 49 varsler i samme periode året før.
Det er en økning på 80 prosent og det største antallet mottatte varsler om alvorlige hendelser siden ny meldeordning i juni 2010.
Ny meldeordning
Da ble det vedtatt at de alvorlige hendelsene fortsatt skulle meldes direkte til Statens helsetilsyn, men med innskjerping om varsling «uten opphold».
Samtidig skulle de mindre alvorlige hendelsene fra da av meldes (anonymt) til Kunnskapssenteret. Dette var en prøveordning frem til 1. juli i fjor, da endringen ble lovfestet.
To forklaringer
Statens helsetilsyn mener det er to hovedforklaringer på den store økningen:
– Vi har sett nøye på tallene og har to hovedforklaringer. Den ene er økt kjennskap til ordningen, og den andre at det er blitt en mer helhetlig oppfatning av hva som skal meldes. Sånt sett er ordningene en suksess, sier direktør Jan Fredrik Andresen i Statens helsetilsyn til Dagens Medisin.
– Er antallet varsler også høyere enn det dere fikk meldt inn før ny ordning i 2010?
– Vi har ikke tall for hånden på andelen alvorlige hendelser før nåværende varselordning ble etablert, men det er nok en del av de samme alvorlige hendelsene som blir meldt i dag som også ble meldt før 2010, svarer Andresen.
Les også: - Får fram de alvorlige hendelsene

Powered by Labrador CMS