Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen fotografert under en tidligere pressekonferanse. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Regjeringen kaller inn til pressekonferanse om konverteringsterapi

Nå ventes et lovforslag om forbud mot konverteringsterapi. 

Publisert

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) holder pressekonferanse om konverteringsterapi fredag ettermiddag. 

Pressekonferansen skjer fredag klokka 12.30, og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) deltar også.

Det har vært ventet i flere måneder at det kommer et lovforslag om forbud mot konverteringsterapi i løpet av sommermånedene.

Etter planen skulle lovforslaget om konverteringsterapi sendes til Stortinget i april. I mars varslet regjeringen at forslaget først skulle komme sommeren 2023.

– For å sikre et godt og konkret lovforbud må regjeringen arbeide noe lenger med proposisjonen og fremmer forslaget i løpet av sommeren, skriver regjeringen på sin nettside.

Lovforslaget ble først lagt fram i juni i fjor. Da ble det foreslått at strafferammen for å utføre konverteringsterapi, såkalt homoterapi, foreslås å være bøter eller fengsel i inntil tre år, mens strafferammen vil være seks år dersom handlingen har medført betydelig psykisk skade.

Forslaget innebærer også et forbud mot å markedsføre metoder som har mål om å endre, fornekte eller undertrykke folks seksuelle orientering eller kjønnsidentitet. Et brudd på markedsføringsforbudet vil føre til bøter eller fengselsstraffer på inntil seks måneder.

– Vi vet at skeive har dårligere levekår enn andre. De møter fordommer, diskriminering og hatkriminalitet. Konverteringsterapi er en skadelig praksis der noen metodisk og med hensikt forsøker å endre andre mennesker på grunn av hvem de er og hvem de elsker. Det ønsker vi å forby, sa kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) da hun la fram lovforslaget i juni.

Powered by Labrador CMS