Gikk fra 7-80% samstemte legemiddellister

I løpet av to år klarte Medisinsk avdeling ved Ålesund sjukehus å øke andelen pasienter med samstemte legemiddellister fra 7 prosent til 80 prosent.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

KVALITETSTAVLE: Sykepleier Camilla Ervik, sykepleier Ståle Gutvik og postsekretær Terese Rotset ved foran kvalitetstavlen, som oppdateres ukentlig. Foto: Monica Nesset Devold

I 2013 fant Medisinsk avdeling Ålesund ut at bare syv prosent av pasientene fikk samstemt legemiddellistene sine, til tross for at avdelingen hadde egen prosedyre for samstemming.
Avdelingen har jobbet målrettet med å øke andelen, og nå samstemmes rundt 80 prosent av legemiddellistene, ifølge pasientsikkerhetsprogrammet.no.
Målbevisst
Seksjonsleder Monica Nesset Devold ved Medisinsk avdeling Ålesund i Helse Møre og Romsdal HF forteller at de har jobbet målbevisst med holdninger de siste årene. Avdelingen har satt som mål at alle pasienter skal ha samstemte legemiddellister.

- Innhenting av legemiddelliste begynner i mottak, deretter fortsetter samstemmingen på sengepost. Sykepleier innhenter som regel informasjon og foretar pasientintervju. Opplysningene blir til sist kontrollert av lege, som justerer medisinkurven hvis det er nødvendig, forteller seksjonsleder Monica Nesset Devold med Medisinsk avdeling.

I dag får omkring åtte av ti pasienter samstemt legemiddellistene i løpet av de første behandlingsdøgnene.
Kvalitetstavle som konkurranseelement
Hver uke måles samstemmingsgraden på avdelingen, og resultatet presenteres for de ansatte på en kvalitetstavle. Kvalitetstavlen skiller mellom ulike seksjoner i hver sengepost, og mellom de ulike sengepostene.
Devold mener at synliggjøring av resultatene har vært en viktig faktor for å lykkes med samstemming.
– Det virker motiverende at kvalitetstavlen alltid viser ferske data, og det gjør at det er lettere å relatere seg til prosedyren, sier Devold.
Et annet viktig suksesskriterium ifølge Devold, er en kollektiv overbevisning om at gammel praksis ikke er god nok. Andre faktorer hun trekker frem er å foreta målinger hver uke, at lederne etterspør resultater og setter tydelig krav til de ansatte, god opplæring, tverrfaglighet og bruken av kliniske farmasøyter.
Er imponert
Morten Finckenhagen, overlege ved Statens legemiddelverk og spesialist i allmennmedisin, har ivret for legemiddelsamstemming og var tidligere ansvarlig for ett av pilotprosjektene i den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen. Han er imponert.
– Dette er imponerende og inspirerende, men ikke overraskende at Ålesund sykehus oppnår så flotte resultater med legemiddelsamstemming. De var tidlig ute med å prioritere arbeidet med pasientsikkerhet – og startet samstemmingstiltak før den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen, sier Finckenhagen til Dagens Medisin.
Et kunststykke
Han mener en målbevisst kvalitetsavdeling og et forskningsaktivt farmasøytmiljø er forklaringen på at de har lykkes.
– Sammen har de maktet det kunststykket det er å inspirere sykehusavdelingene til tverrfaglig samarbeid om nye, nødvendige rutiner. Ålesund er også en del av Helse Midt Norge RHF som satser seriøst med 15 nye stillinger for kliniske farmasøyter. Ålesund er et fyrtårn som andre kan styre etter, mener Finckenhagen.

Powered by Labrador CMS