NYE FORHANDLINGER PÅGÅR: Det var stor medieinteresse da Beslutningsforum fattet sin beslutning om ikke å ta i bruk SMA-medisinen Spinraza. Arkivfoto: Lasse Moe Foto:
NYE FORHANDLINGER PÅGÅR: Det var stor medieinteresse da Beslutningsforum fattet sin beslutning om ikke å ta i bruk SMA-medisinen Spinraza. Arkivfoto: Lasse Moe Foto:

Forhandler om Spinraza

Den dyre medisinen kan komme opp på nytt møte i Beslutningsforum mandag i neste uke dersom forhandlingene fører frem.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er snart fire uker siden Beslutningsforum sa nei til å ta i bruk legemiddelet nusinersen (Spinraza) som behandling av muskelsykdommen spinal muskelatrofi (SMA). Årsaken er at de vurderer prisen som «uetisk høy». Medisinen er blant verdens dyreste, og hver dose koster nesten én million kroner.

Samtidig varslet Beslutningsforum at de ønsket dialog med legemiddelfirmaet Biogen for å få prisen ned.

– Forhandlingene er i gang, sier Lars Vorland, leder i Beslutningsforum for nye metoder.

Ordknappe om forhandlingene
Mandag møtes de fire administrerende direktørene i de regionale helseforetakene, som utgjør Beslutningsforum, til nytt møte. Spinraza står foreløpig ikke på sakslisten, men kan komme opp som en ekstrasak dersom forhandlingene fører frem.

Hvis forhandlingene ikke har ført frem, vil det holdes et ekstraordinært møte i Beslutningsforum så snart det foreligger et forhandlingsresultat å ta stilling til, varsler Beslutningsforum.

Det er Sykehusinnkjøp som forhandler på vegne av myndighetene. De ønsker ikke å si noe om hvordan forhandlingene foregår, eller om Biogen har kommet med et nytt pristilbud.

– Det er en pågående prosess, sier Bente Hayes, divisjonsdirektør for legemidler i Sykehusinnkjøp.

Ti barn får
Fagmiljøet har tidligere oppfordret aktørene om å komme raskt til enighet. Per nå er det bare ti barn som hadde startet på behandlingen før Beslutningsforums avgjørelse, som får legemiddelet.

Biogen ønsker ikke gå gi noen kommentar til forhandlingene.

Kvartalsrapporten til selskapet viste nylig at firmaet har tjent 2,1 milliarder kroner på salg av Spinraza på bare tre måneder.

Powered by Labrador CMS