Legemidler kan gi alvorlig bentap i kjeven

Statens legemiddelverk ber leger, tannleger og pasienter være oppmerksomme på bivirkninger ved to legemidler som brukes til å forebygge og til å behandle benskjørhet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Osteonekrose, alvorlig, lokalisert bentap, i kjeven og lave kalsiumnivåer i blodet (hypokalsemi) er vanlige bivirkninger ved bruk av Xgeva (denosumab, 120 mg). Legemiddelet brukes for å forebygge blant annet benbrudd hos kreftpasienter med spredning til skjelettet.
Disse bivirkningene har også vært meldt ved bruk av Prolia (denosumab, 60 mg), som brukes til behandling av (benskjørhet) osteoporose hos kvinner etter overgangsalderen og hos menn som har økt risiko for benbrudd – samt for å forebygge bentap forbundet med hormonbehandling hos menn med prostatakreft.
Vil ha presisering
Legemiddelverket viser til at har det europeiske legemiddelkontorets vitenskapelige komite, CHMP bedt om en oppdatering og presisering av advarslene når det gjelder bruk av Xgeva og Prolia og oppfordrer helsepersonell og pasienter til å være oppmerksomme på mulige symptomer.

Osteonekrose i kjeven gjør at kjevebenet dør, blir synlig og ikke gror. Risikofaktorer er blant annet langtkommet kreft, infeksjoner, høy alder eller bruk av andre legemidler.

Sett i studier
Denosumab, som er virkestoffet i de to legemidlene, hemmer frigjøring av kalsium fra skjelettet, og øker derfor risikoen for lave kalsiumnivåer i blodet.

Symptomer på dette oppsto hos 9 prosent av pasientene som var med i kliniske studier på Xgeva, og risikoen er høyere hos pasienter med nedsatt nyrefunksjon.

 Alvorlige symptomer på dette ble ikke sett i kliniske studier med Prolia, men er rapportert etter markedsføring.
Må ta tilskudd
Legemiddelverket ber nå tannleger og leger være oppmerksomme hos pasienter som bruker Xgeva og Prolia. Alle som bruker de to legemidlene skal ta kalsium- og D-vitaminstilskudd, med mindre de har høye kalsiumverdier.

Det anbefales undersøkelse av tennene før oppstart av behandling med Xgeva, og kreftmedisinen må ikke gis til pasienter som skal gjennomgå kirurgisk inngrep i tenner eller kjeve. Ved Prolia bør det også utvises varsomhet ved omfattende tannbehandling, ifølge Legemiddelverket.

Powered by Labrador CMS