Foto: Lasse Moe

Mener legene bør være åpne om industripenger av hensyn til legestanden

At noen velger å hemmeligholde hva de får av penger fra industrien kan ha konsekvenser for tilliten til legestanden, mener Svein Aarseth.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Aarseth, som er leder for Rådet for legeetikk, svarer følgende på spørsmål om hva han mener om at Legeforeningen ikke vil kreve fra egne medlemmer at de må oppgi hvor mye de får fra legemiddelindustrien:

Viser til etiske regler
– Jeg ser at Legeforeningen mener det er vanskelig å gå inn å pålegge folk å oppgi hva de får av honorarer av industrien.

– Vi kan ikke pålegge våre medlemmer å samtykke til offentliggjøring, men vi har oppfordret alle til å gjøre det, har legepresident Marit Hermansen uttalt om saken. Arkivfoto.

– Imidlertid vil jeg vise til legenes etiske regler, de sier: «En lege må ikke inngå forbindelse med den farmasøytiske industri og/eller leverandører av medisinsk utstyr som kan føre til at tilliten til legens faglige vurderinger svekkes», sier han.
Som Dagens Medisin skriver, så utbetaler legemiddelindustrien hvert år flere millioner kroner til helsepersonell som ikke samtykker til offentliggjøring.

– Når er lege ikke oppgir forbindelser med farmasøytisk industri eller leverandør så kan det føre til at tilliten til legens faglige vurderinger svekkes. Problemet er at man ikke vet hvem som har fått honorarer og dermed hvem sin vurdering som svekkes. Av hensyn til legestanden bør man offentliggjøre dette, sier han.
– Mener du at de som ikke vil gå ut med dette ødelegger for omdømmet til resten av legestanden?

– Det kan ha konsekvenser for tilliten til legene hvis noen velger å ikke offentliggjøre dette, sier Aarseth til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS