Kveis i fiskemat kan gi allergi
Levende kveis kan utløse akutt sykdom, men også gjøre personer allergiske overfor kveis.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Kveis er en parasitt som er vanlig å finne i vill saltvannsfisk.
Alvorlig allergisk reaksjon
Levende kveis fra fisk som ikke har vært tilberedt skikkelig, kan gi akutt sykdom med magesmerter, diaré og oppkast.
Men levende kveis kan også gjøre personer allergiske overfor kveis – og da kan spor av død kveis i prosessert fiskemat være nok til å utløse en alvorlig allergisk reaksjon, ifølge Veterinærinstituttets blad Argus.
Slik allergi er ganske vanlig i Japan og noen steder i Spania, men man vet lite om utbredelsen av denne allergien i Norge og resten av Europa.
Studerer tilberedelsesmåter
Derfor skal Veterinærinstituttet nå utvikle metoder til bruk i produktkontroll av industrielt bearbeidede produkter fra fisk.
De skal også studere effekten av ulike tilberedelsesmåter på allergene proteiner.
Diagnostisering og underøkelse av personer med allergi mot fisk, midd skalldyr og kveis vil gi økt kunnskap om allergiske kryssreaksjoner, og undersøkelser av serum fra regionale blodbanker kan vise om vi i Norge har tilsvarende regionale forskjeller som i Spania.
Tverrfaglig samarbeid
Forskere innen parasittologi, molekylærbiologi, kjemi/biokjemi og allergologi samarbeider om prosjektet.
Forskerne kommer blant annet fra Veterniærinstituttet, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), Haukeland og Universitetet i Oslo.