HEDERSPRIS: Jan Vincents Johannessen fikk prisen fra Kreftforeningens Anne Lise Ryel, og helseminister Bent Høie bisto under overrekkingen.  Foto: Vidar Sandnes
HEDERSPRIS: Jan Vincents Johannessen fikk prisen fra Kreftforeningens Anne Lise Ryel, og helseminister Bent Høie bisto under overrekkingen. Foto: Vidar Sandnes

Hederspris til Jan Vincents Johannessen

Lege, forsker og tidligere sykehusdirektør Jan Vincents Johannessen mottar Kreftforeningens hederspris for sin «særlige innsats» innen kreftområdet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

RADIUMHOSPITALET, OSLO: På Dagens Medisins kreftkonferanse ble Kreftforeningens hederspris for 2018 delt ut til Jan Vincents Johannessen. Johannessen er professor i medisin og tidligere administrerende direktør ved Radiumhospitalet. Han er i dag leder av Radiumhospitalets Legater, og daglig leder ved Montebello Senteret i Mesnali, som Johannessen tok initiativet til.

– Kreftforeningens hederspris henger svært høyt og deles ut til personer som har gjort en særlig innsats innen kreftområde. Både overfor dem som rammes, og som har bidratt til innsamling og satt kreftsaken på dagsorden. Få passer disse kriteriene bedre enn Jan Vincents Johannessen, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel.

LES KOMMENTAR: Velfortjent honnør til et fyrverkeri av en mann

Lang karriere
Johannessen står bak mange vitenskapelige og populærvitenskapelige publikasjoner, hovedsaklig innenfor patologi og kreftforskning. Han har mottatt en rekke ordener og utmerkelser, blant annet ble han i 2002 utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden for mangesidig samfunnsgavnlig virke.

Gjennom sin lange karriere har hatt en rekke verv, blant annet som president i Den Europeiske Patologforening og som styreleder i Kreftregisteret. 76-åringen er i dag æresmedlem, æresdoktor og æresprofessor i vitenskapelige foreninger og universiteter i flere land.

– Hedersprisvinneren har gitt et ansikt til saken. Gjennom en lang karriere både som lege, forsker, sykehusdirektør, og foreningsleder har han skapt enorm oppmerksomhet og hatt store visjoner på vegne av kreftsaken, sier Ryel.

Gourmetkokk til pasientene
I sin tale fremhevet hun at Johannessen har strukket seg langt for pasientene og vært en «superinnsamler» til det beste for kreftsaken.

– Det er mange som ønsker å gjøre det beste for kreftsyke mennesker, men det er få andre som til de grader har gjort så mye for så mange som vår hederspirsvinner. Han har for eksempel hentet gourmetkokk fra stjernerestaurant inn i sykehuskjøkkenet, hyret inn hotellekspertise for å lære ansatte på Radiumhospitalet service, sørget for et artotek av bilder til pasientene og anlagt basseng og trivselsanlegg.

– Ingen ting av dette hadde vært mulig hvis han ikke i tillegg hadde vært en superinnsamler. For Jan Vincents Johannessen har klart å skape og omsette engasjement også til kroner og øre. Det har resultert i mange private gaver til det beste for kreftsaken, sier Ryel.

Kom med bind for øynene
– Gratulerer, dette er velfortjent. Få har klart å se hele pasienten og hele mennesket slik som deg, sier helseminister Bent Høie, som overrakte selve prisen, et bilde fra kunstneren Eldar Parr.

– Tusen takk. Dette var veldig overraskende. Jeg fikk bind for øynene da jeg skulle hit, og trodde vi havnet et eller annet sted inn i Sverige, så jeg ble overrasket over at det ikke var så lang vei likevel, sier prisvinner Jan Vincents Johannessen.

76-åringen sier at man ikke blir «kvitt han» enda, og at han vil fortsette å konsentrere seg om Montebello-senteret.

Hylles i miljøet
I en gratulasjonsvideo som Kreftforeningen har laget blir prisvinneren hyllet av kolleger og pasienter.

– Denne prisen fortjener du. Du har gjort en fantastisk innsats for kreftbehandlingen både her i landet og internasjonalt. Du har drevet et godt sykehus og du har utvist stor omsorg for pasientene, sier Per Bleikelia, administrerende direktør ved Martina Hansens Hospital, i sin hilsen.

Powered by Labrador CMS