DØDELIG: I 2020 døde 295 personer av føflekkreft i Norge, kun New Zealand har høyere dødelighet. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Foto:

I 2020 døde 295 personer av føflekkreft i Norge

Kun New Zealand har høyere dødelighet, og det er langt flere som får føflekkreft nå enn før.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

– Selv om forekomsten av melanom, også kalt føflekkreft, er generelt høy i Skandinavia, er det kun Norge som har pallplassering når det gjelder dødsfall, skriver Kreftforeningen i en pressemelding i forbindelse med Hudkreftuken 2022.

Det er flere menn som dør av sykdommen enn kvinner. Forekomsten er like høy blant menn i de andre nordiske landene, men dødeligheten er mer enn 40 prosent høyere i Norge. På verdensbasis er Norge på andreplass når det kommer til dødelighet, kun slått av New Zealand.

– Dette er en pallplassering vi ikke vil ha, og vi må gjøre mer for å oppdage kreften tidligere, spesielt blant menn. Derfor løfter vi dette fram i Hudkreftuken, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Årsaken til sykdommen er i hovedsak eksponering fra UV-stråling fra sol og solarium.

– Vi fant at menn har tykkere svulst ved diagnosen, sammenlignet med kvinner, og at de oftere har spredning, sier forsker Trude Eid Robsahm ved Kreftregisteret.

kenneth.kandolf.haug@ntb.no

Powered by Labrador CMS