SAMHANDLING?: - Vi fremmer «for sikkerhets skyld»-medisinen der alle skal ha ryggen fri og der publikum bestemmer om de skal ha MR. Jeg tror ikke det er veien å gå, sa Svein Kjosavik da han innledet til debatt på Legeforeningens landsstyremøte i Kristiansand. Foto: Anne Grete Storvik

– Samhandling er blitt et svarteperspill

– Diskusjonen handler om hvilket budsjett pasienten skal på, mener samhandlingslege Svein Kjosavik.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

KRISTANSAND (Dagens Medisin): Svein Kjosavik, spesialist i allmennmedisin og samhandlingslege ved Stavanger universitetssykehus innledet på debatten om samhandling på Legeforeningens landsstyremøte tirsdag ettermiddag.
Han fortalte i klare ordelag om hvor han mener skoen trykker når det kommer til samhandling.

Spørsmålet er om vi har én helsetjeneste Svein Kjosavik

– Jeg synes det er ganske spennende å ha fått en ny pasient som heter «sykehuset». Jobben min er å få dette til å funke bedre og å olje maskineriet. Eldrebølgen som vi har snakket om i mange år har nå tatt oss. De som i gamle dager ble operert på Rikshospitalet tas nå i HF-ene, de som lå på intensiven tas nå på post, og de som lå på post er nå i sykehjem – og de som var på sykehjem ligger nå hjemme. Folk blir sykere i alle ledd, det er i alle fall følelsen jeg har, innledet Kjosavik.

– De som er nederst på stigen har ikke flere å dytte det over på. Dét kalles for mye forskjellig; I andre yrker vil jeg tro at dette kalles «omstilling». Vi må innse at omstilling ofte skaper motstand, det har det skapt hos oss. I allmennmedisinen kalles det «oppgaveoverføring», som høres negativt ut, men dette er det samme som omstilling. Verden har endret seg og vi må forholde oss til det.
Les også: Advarer mot kommunehelse-forfall

Kjosavik la til at sammen med ny teknologi og forebygging, så er samhandling det som fremstilles som redningen for dagens helsetjeneste, men det er pengene som rår her, mener han:  

–  Så langt opplever jeg at samhandling har bidratt til å skille mellom hvem som gjør hva: «Dette skal kommunen gjøre, og dette skal vi gjøre på sykehuset». Så sloss vi litt i grenseflaten – men samhandling er det ikke. Det er avgrensning mellom hvem som har ansvar for hva, men i samhandling vil vi bli kvitt de grensene. Spørsmålet er om vi har én helsetjeneste, sa Kjosavik.

– Jeg opplever det som et svarteperspill der det er lite diskusjon om hva som er lurt å gjøre. Diskusjonen handler om hvilket budsjett pasienten skal på.

–  Så lenge det er pengene og budsjettet som rår, så løser vi ikke dette. Vi fremmer «for sikkerhets skyld»-medisinen der alle skal ha ryggen fri og der publikum bestemmer om de skal ha MR. Jeg tror ikke det er veien å gå, sa Kjosavik, som for øvrig høstet kraftig applaus fra salen.

Powered by Labrador CMS