Rettssaken mot Paolo Macchiarini ble onsdag formiddag innledet i Solna tingsrätt. Han ble tiltalt høsten 2020 for grov mishandling av tre pasienter som fikk operert inn en kunstig strupe i plast i 2011 og 2012. Foto: Christine Olsson / TT / NTB
Foto:

Stort presseoppbud da rettssaken startet mot tidligere stjernekirurg

Presseoppbudet var massivt da rettssaken mot den tidligere stjernekirurgen Paolo Macchiarini startet i Solna ved Stockholm onsdag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Mange hadde håpet å få et glimt av den sveitsiskfødte kirurgen, men da rettssalen ble åpnet, var han allerede på plass i bygningen. For rundt ti år siden opererte han inn plaststruper på tre alvorlig syke pasienter ved Karolinska Universitetssjukhuset. Nå er han tiltalt for grov mishandling.

Påtalemyndigheten argumenterer med at transplantasjonene påførte pasientene store skader og lidelser før de døde, og at operasjonene skjedde i strid med vitenskap og pålitelig erfaringsbasert kunnskap.

En stor granskning av hendelsene har vist at tilstanden ikke var umiddelbart livstruende for noen av pasientene før operasjonene. Både granskningsleder Kjell Asplund og andre eksperter har avfeid sykehusets påstand om at det dreide seg om operasjoner som ga pasientene en siste sjanse til å overleve.

Macchiarini selv har hele tiden avvist at han har gjort noe ulovlig.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS