Karri kobles til peanøttallergi
Peanøttallergikere kan også være allergiske mot karri. – Det er krydderet bukkhornskløver som gir allergien, sier Martinus Løvik i Matallergiregisteret.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Mari Rian Hanger
– Vi har nå funnet allergener i krydderet bukkhornskløver, som brukes i karri. Dette krydderet kryssreagerer med peanøtter. Karri er mye brukt i mange slags retter. Det er viktig at peanøttallergikere er klar over at det er en risiko for at de kan reagere også på karri, sier professor Martinus Løvik i Matallergiregisteret til Dagens Medisin.
Matallergiregisteret ved Folkehelseinstituttet registrerer alvorlige allergiske reaksjoner på mat.
Registeret gjør det mulig å sammenligne ulike reaksjoner og se om det er sammenheng mellom matallergiene.
Mange har kiwiallergi
Løvik påpeker at etter hvert som matvanene våre endrer seg, oppdages stadig nye allergier og kryssallergier.
– Vi ser nå at stadig flere melder fra om allergiske reaksjoner på kiwi. Allergenene i kiwi kryssreagerer mot ulike planteallergener. Når man tar nye matvarer i bruk, kan det alltid være en risiko for kryssreaksjoner. Derimot er det sjelden med helt nye allergier, sier Løvik.
Ulike reaksjoner
Reaksjonene på både kiwi og karri kan være mange, og de kan variere i styrke. Det er oftest snakk om kryssreaksjoner, med forholdsvis milde reaksjoner med litt nummenhet og kløe i hals og munn, kanskje opphovning av leppene og i munnen.
– Men reaksjonene kan noen ganger bli sterke for både kiwi og karri. Symptomene kan variere fra individ til individ, og rekajsonene er avhengig av hvor mye man får i seg, sier Løvik.
Pustevansker og løs mage
Vanlige symptomer, i tillegg til de mildeste, er opphovning i halsen, hudsymptomer, da ofte elveblest (kløende vabler), noen ganger mer diffus rødhet med eller uten kløe, pustevansker eller astmasymptomer, magesmerter, oppkast, løs mage, og i verste fall allergisjokk – blodtrykksfall, uklarhet og bevisstløshet.
– Alle kombinasjoner forekommer, ifølge Løvik.
Fiskallergi dør ut
En matallergi man ser stadig mindre av, er allergi mot fisk.
– Fiskallergien ser ut til å være i ferd med å dø ut. På 1960- og 70-tallet var mange allergisk mot eksempelvis torsk, men nå er dette en sjelden allergi. Kanskje er dette fordi man spiser mindre fisk, antyder Løvik.
Han har imidlertid inntrykk av at hos de få som har fiskallergi , er allergi mot laks nå vanligere enn torskallergi.
Mindre lupinallergi
For tre–fire år siden så man også en oppblomstring i lupinallergi blant peanøttallergikere.
Lupinbaserte ingredienser har blitt stadig mer brukt i brød, pasta og kaker, på grunn av sin ernæringsmessige verdi.
– Det siste året har vi nesten ikke sett denne allergien. Det er interessant; vi hadde forventet en økning. Enten er dette fordi peanøttallergikere har blitt oppmerksomme på problemet, eller fordi produsentene bruker lupin mindre, sier Løvik.