NYKOMMER: Espen Rostrup Nakstad er Helse-Norges sjette mektigste, ifølge årets maktjury.

Foto: Vidar Sandnes

«Gullstrupen» seiler opp på maktliste

Assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet har aldri tidligere vært på Dagens Medisins maktliste. I år seilte han inn på sjette plass – over egen sjef.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

– Helse-Norges superstjerne, sier jurymedlem Markus Moe om assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad.

Den såkalte «fung.ass»-en, fungerende assisterende helsedirektør, som så ble assisterende helsedirektør, har blitt et kjent syn for nordmenn etter at han i vår steppet inn i Helsedirektoratets ledelse. Legen og juristen kom fra jobben som leder for CBRNE-senteret ved Oslo universitetssykehus (OUS) og ble en tydelig talsperson for Helsedirektoratet. Nakstad er på sjette plass i årets maktkåring.

– En helt fortjent plassering, med covid-19. Ellers ville ingen visst hvem han var, sier Lars Vorland, tidligere administrerende direktør i Helse Nord.

Han er full av lovord om nykommeren på maktlisten.

– Da jeg så den første opptredenen hans, så jeg at de hadde funnet en gullstrupe.

Overfor Dagens Medisin utdyper Vorland smilende hva han legger i uttrykket:

– Jeg snakker ikke om at han er god til å synge – for det vet jeg ikke. Men det han sier går rett hjem. Han er veldig troverdig og kommer med det samme budskapet hver gang, sier Vorland, som mener at Nakstad har gjort en formidabel jobb for å begrense smitten med sin kunnskapsformidling.

Espen Nakstad har flyttet inn i de norske hjem Bjarne Håkon Hanssen

Flyttet inn

Jurymedlemmene Bjarne Håkon Hanssen og Cecilie Brein-Karlsen, som begge er kommunikasjonsrådgivere til daglig, deler oppfatningen om en mann med bemerkelsesverdige formidlingsevner.

– Han er ærlig og forklarer dilemmaene, men er også veldig flink til å begrunne hvorfor man har valgt som man har gjort, sier Hanssen.

– Det er merkelig dette med hvem som «trenger gjennom» i mediene. Det er vanskelig å si hvorfor noen lykkes, og andre ikke, sier Hanssen.

Han er ikke i tvil om at Nakstad er en av dem som «trenger gjennom».

– Espen Rostrup Nakstad har flyttet inn i de norske hjem gjennom covid-situasjonen.

PLASSERES LAVERE: Direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet plasseres lengre ned på listen enn sin assisterende direktør Espen Nakstad. Guldvog underpresterer, mener årets maktjury.

– Man sier jo for eksempel «Nakstad har sagt det», skyter Brein-Karlsen inn.

– Ja, med tanke på hvordan folk agerer, har det nesten større betydning når Nakstad sier det enn Bent Høie og Erna Solberg sier det, kontrer Hanssen.

Sjefen på plassen under

– Nakstad kom inn da situasjonen var ganske kaotisk, påpeker Lars Vorland, og henviser til i vår, da Espen Nakstad ble hentet inn som vikar i Helsedirektoratet. Nakstad fikk rollen som fungerende assisterende direktør etter at Geir Stene-Larsen i krisestaben fikk påvist covid-19 og en rekke personer i direktoratet, deriblant helsedirektør Bjørn Guldvog, ble satt i karantene.

– Ja, han har vært en gave for krisehåndteringen av covid-19 i Norge. Hadde ikke han kommet inn, kunne det ha gått virkelig dårlig, sier Markus Moe.

Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, har gjort et comeback blant topp ti, sammenlignet med forrige maktkåring. I 2016 var han på 6. plass, før han to år senere ble plassert helt nede på 12. plass. I år plasserer juryen Guldvog som den åttende mektigste i Helse-Norge.

– Bjørn Guldvog er forbigått av sin nestkommanderende og er vel en av dem som underpresterer, sier Moe, om helsedirektørens plassering.

– Ja, han gjør jo det. Det er derfor Nakstad har kommet inn, sier Lars Vorland.

– Sett utenifra, så var det sånn at han var på skjermen, ble tatt av, og fikk et forsterket lag under seg. Så det er vanskelig å tolke det på en annen måte, legger Cecilie Brein-Karlsen til.

Til tross for at helsedirektøren settes lavere enn Nakstad av juryen, er det ikke bare kritikk å hente.

  – Bjørn Guldvog spiller en viktig rolle i ledelsen av Helse-Norge under pandemien som en åpen og lyttende leder – kall det kanskje konsensusorientert eller kompromissøkende. Det skal heller ikke undervurderes, sier Markus Moe.

Kan forsvinne ut igjen

Selv om Espen Nakstad får en høy rangering i år, kan det fort bli snakk om en kortvarig plassering, mener juryen.

– Nå er han blant de viktigste i Helse-Norge. Det er det ingen tvil om, men det er ikke sikkert Nakstad er på listen om to år. Det avhenger litt av hva som skjer videre i hans karriere, sier Hanssen.

Det er jurymedlem Lars Vorland også enig i.

– Nå er det veldig viktig med covid-19 og vil være det ut året, minst. Så da kan en forsvare at han er på den plasseringen i år, men om covid forsvinner og han ikke får en annen stilling, vil han nok knapt være på listen om to år.

Powered by Labrador CMS