MANGE SØKERE: Håvard Ravnestad og Clara Bratholm reklamerte for den nye Helselederskolen under Yngre legers forening sitt årsmøte i Bergen tidligere i år. Arkivfoto: Silje Robinson Foto:

178 søkere til Helselederskolen

178 søkere kniver om 16 plasser i den nyoppstartede helselederutdanningen for medisinstudenter og yngre leger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Legeforeningen og Universitetet i Oslo samarbeider om Helselederskolen som skal starte opp til høsten. Helselederprogrammet retter seg mot medisinstudenter som går de to siste årene av utdanningen og leger i spesialisering på de første fire årene. Målet er å få flere leger inn i sykehusledelsen.

Les også: Rekrutterer unge leger til Helselederskole

Legeforeningen fikk inn 178 søknader før fristen gikk ut 30. april. Dermed blir det rift om plassene til å være en del av det aller første kullet på Helselederskolen. Marit Hermansen, president i Legeforeningen, synes dette er lovende.

– Vi vil at leger skal lede. Det er bra for pasientene og for helsetjenesten, sa hun i sin åpningstale til landsstyremøtet i Legeforeningen tirsdag.

– Viser at behovet er stort
Clara Bratholm, styremedlem i Yngre legers forening, er initiativtaker til masterutdanningen som er utviklet i samarbeid med Avdeling for helseledelse og helseøkonomi (HELED) ved Universitetet i Oslo. Idéen kom etter inspirasjon fra England.

 – Det er flott at så mange har søkt, og det viser at det er et stort behov, sier Bratholm.

Hun forteller at det stor bredde blant søkerne; både sykehusleger, samfunnsmedisinere, ALIS-leger og konsulenter er representert i søkerbunken. Styringsgruppen i Helselederskolen har gått gjennom søkerbunken anonymisert og valgt ut 40 søkere som utmerker seg. Det blir opp til Universitet i Oslo å velge ut de siste 16 blant de 40.

Motivasjon avgjørende for UiO
– Med bakgrunn i motivasjonsbrevet vil vi lage en rangering av søkerne, sier Jan Frich, professor ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved UiO.

Han forteller at både jus, økonomi, organisasjonspsykologi, omorganisering, arbeid endringsprosesser og nyskapning vil stå på timeplanen til de som kommer gjennom nåløyet. Kurset strekker seg over syv samlinger, og deltakerne skal også skygge en selvvalgt leder en hel dag.

– Det er gledelig at interessen for kurset er så stort. Samtidig er det krevende å skulle velge ut de som skal få tilbud om plass. Det er helt sikkert mange motiverte søkere som vi dessverre må si nei til i denne runden. Håper er at kurset kan fortsette og at vi kan åpne for flere på sikt, sier Frich.

Bratholm sier piloten skal evalueres før de bestemmer om utdanningen skal fortsette – og eventuelt utvides.

Powered by Labrador CMS