Flere sykepleiere vil jobbe heltid

Andelen sykepleierstudenter som vektlegger muligheten for deltid er halvert på ti år

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Foto: Colourbox

Sykepleiere nærmer seg andre yrkesgrupper når det gjelder deltidsarbeid, skriver Krohno, nettavisen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

I 2001 var 75 prosent av sykepleierstudentene deltidsorienterte, mot bare 35 prosent i 2012. At de er deltidsorienterte vil si at de ser muligheten for deltidsarbeid som viktig for valg av yrkesutdanning og framtidig jobb.

20 år senere enn i andre yrker
Sykepleiere har lenge vært den gruppen av høyskoleutdannede som har jobbet mest deltid, men nå er trenden med mindre deltidsarbeid blant kvinner i ferd med å slå inn også her. Andelen sykepleiere som jobber deltid seks år etter fullført utdannelse ligger nå på 25 prosent, som også er en halvering på ti år.

– Vi ser en betydelig endring i interessen for deltidsarbeid blant unge sykepleiere etter 2000. For andre grupper av høyt utdannede kvinner så vi en tilsvarende endring på 1980-tallet, sier seniorforsker Bente Abrahamsen ved Senter for profesjonsstudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) til Krohno.

– Like slitsomt med deltid
– Forklaringen handler både om inntekt og det at heltid blir mer og mer vanlig blant alle kvinner i det norske samfunnet. Dessuten vil mange oppleve at det er like slitsomt å jobbe deltid og ta ekstravakter på kort varsel, sier Abrahamsen.

Fremdeles jobber likevel sykepleiere mer deltid enn andre høyskoleutdannede, og forskeren mener arbeidsgivere i større grad må tilby heltidsstillinger.  

Powered by Labrador CMS