Interferonbehandling har god effekt

Ny norsk kreftforskning viser at tillegg av interferoner ved siden av cellegiftbehandling redder flere liv enn kirurgi alene ved osteosarkom.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Lege og forsker Christoph Müller beskriver i sin doktorgradsavhending fremtidens strategier for å forbedre overlevelsen av kreftpasienter med sjeldne bindevevssvulster.

Ikke detekterbar spredning
Kirurgi er avgjørende for få en tumor under total kontroll.

Aggressive bindevevssvulster har ofte ikke detekterbar spredning på diagnosetidspunktet. Dermed avhenger pasientens prognose i stor grad av effektiv medikamentell behandling.

Utnytter potensialet
Müller viste i sin studie at moderne behandling av osteosarkom, den hyppigste formen for primær benkreft, utnytter potensialet til dagens cellegiftbehandling på en tilnærmet optimal måte.

Müller konkluderer med at behandlingen trolig ikke vil bli vesentlig bedre, med mindre nye og annerledes virkende medikamenter tas i bruk.

Interferon redder liv
I en oppfølgingsstudie av svenske pasienter viste Müller at interferon redder flere liv enn kirurgi alene.

Interferon undersøkes for tiden i en stor transatlantisk studie. Den biologiske mekanismen og effekten er fortsatt uklar.

Ny substans
Økt kunnskap om kreftcellenes biologi gjør at det nå søkes etter medikamenter med effekt på nøye definerte signalveier i cellen.

Müller og hans medarbeidere har undersøkt et nytt molekyl, nutlin 3a. Resultatene så langt er lovende, og kan ifølge Müller bidra til videre utvikling av substansen for behandling av spesielle typer bindevevssvulster.

Müller disputerer i dag,19. mai, ved Radiumhospitalet.

Powered by Labrador CMS