– Prioriter dem som ikke har kontroll over hiv-smitten!

Store rus- og psykiatriproblemer blant de dårligst stilte hiv-pasientene, forteller infeksjonslege Bente Magny Bergersen.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Ifølge overlege Bente Magny Bergersen i infeksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus er det nå slik at det store flertallet av hiv-smittede lever godt med sykdommen. Dermed bør hiv-behandlingen framover konsentrere seg om segmentet blant hiv-smittede som håndterer sykdommen dårlig.

Slik lyder Bergersens budskap på et debattmøte i dag, i anledning verdens aidsdag, der hun tar opp utfordringer knyttet til behandlingen av hiv-pasienter i framtida.

– Det er en gruppe på mellom 10 og 20 prosent av de hiv-smittede som har problemer med å ta vare på seg selv, og som ikke klarer å kontrollere sykdommen. I denne gruppen er det større smittefare. Mange har rusproblemer, psykiske lidelser og store psykososiale utfordringer. Noen av dem mangler også oppholdstillatelse, og har derfor færre rettigheter, sier hun.

Færre privilegier til de friskeste
Ifølge Bergersen mangler mange av disse pasientene telefonnummer og fast adresse, og de møter sjelden opp til avtalte kontroller. Hun peker på involvering av spesialister innen rus og psykiatri, tettere samarbeid med Nav og større grad av oppsøkende virksomhet som noen av løsningene på disse utfordringene.

Det siste halvåret har infeksjonsmedisinsk avdeling ved OUS jobbet med å kartlegge hiv-pasientene som ikke håndterer sykdommen. I samarbeid med avdeling for rus og psykiatri ved sykehuset, er mange blitt henvist til eksempelvis Distriktpsykiatrisk senter, Aksept eller Helsesenter for papirløse i denne perioden.

En tydeligere innsats mot pasientene som håndterer hiv-diagnosen dårligst, innebærer en nedprioritering av de friskeste hiv-pasientene, påpeker Bergersen. Dette betyr blant annet en tydelig inndeling, der det er fastlegene som utfører oppgavene som ikke er direkte knyttet til hiv-diagnosen.

– Hvis hiv-pasienter ønsker normalisering, innebærer det også at de mister noen privilegier, sier hun.

Vanskelig å snakke om hivsmitte
I anledning debattmøtet, legges også en ny pasientundersøkelse om hiv-pasienter fram. Bare 15 prosent av undersøkelsens deltakere er helt åpne om at de er hivsmittet. Derimot oppgir 29 prosent ikke å være åpne om sin hiv-status, mens 56 prosent er åpne mot noen, men ikke alle. I tillegg oppgir tre firedeler at de er uenige eller helt uenige i påstanden om at det er enkelt å fortelle om hiv-diagnosen.

Pasientundersøkelsen er basert på intervjuer av 91 hiv-positive. Grunnet det lave antallet respondenter, samt at disse er rekruttert blant medlemmer av pasientorganisasjonene Nye Pluss og Hiv Norge, er undersøkelsen ikke representativ for den hiv-smittede befolkningen i Norge. Ifølge Folkehelseinstituttet talte denne gruppen 5371 personer ved inngangen av 2014.

Undersøkelsen er utført av Apeland Communications på oppdrag fra legemiddelprodusenten GSK AS, i samarbeid med pasientorganisasjonene Nye Pluss og Hiv Norge. Bente Magny Bergersen oppgir ikke å ha interessekonflikt knyttet til GSK AS.

Powered by Labrador CMS