VIL PÅVIRKE PARTIKOLLEGER: – Jeg har god kontakt med våre helsepolitikere på Stortinget, som Tuva Moflag, som kommer til å lytte på det vi har å si. Det er mye som skal til for at de går mot homonettverkets anbefalinger, sier Jon Reidar Øyan, bystyrerepresentant i Oslo og leder av Arbeiderpartiets homonettverk.

Foto:

Leder av Aps homonettverk krever hiv-forbyggende på blåresept

Jon Reidar Øyan (Ap) mener helseministeren må vedta å flytte forebyggende hiv-behandling tilbake på blåresept før Solberg-regjeringen mister makten. – Hvis ikke gjør vi det selv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Preeksponeringsprofylakse (PrEP)

Preeksponeringsprofylakse (PrEP) er en hiv-forebyggende behandling.Behandlingen består av at hiv-negative personer tar tabletter, enten hver dag eller ved behov i perioder når man har økt risiko, for å minske risiko for hiv-smitte.Studier har vist at PrEP beskytter svært godt dersom det tas riktig, men ikke 100 prosent mot hiv-infeksjon. Det beskytter heller ikke mot andre seksuelt overførbare infeksjoner (SOI).PrEP er derfor anbefalt som et supplement i forebyggingen mot hiv-infeksjon, blant annet i kombinasjon med kondombruk.I Norge finansieres PrEP av helseforetakene, og er gratis for brukerne. Før 2018 ble PrEP finansiert gjennom folketrygden og blåreseptordningen.Kilde: Oslo universitetssykehus

– At PrEP i dag kun kan skrives ut i spesialisthelsetjenesten må være en utilsiktet virkning av den nye sykehusfinansieringen av hiv-behandling. Ser man på virkeligheten som eksisterer ute i helseforetakene, er PrEP-ansvaret enda en avveining og prioritering de må foreta. Da tar det lang tid for folk å få tilgang på PrEP, sier Jon Reidar Øyan til Dagens Medisin.

FØLG HIV-SEMINARET: PrEP på blåresept blir et av temaene under debatten på DM Arena Hiv. Seminaret streames direkte på Dagens Medisin fra kl 16-18 i dag. Følg møtet her!

– En «no brainer»
Øyan er leder for homonettverket i Arbeiderpartiet, bystyrerepresentant i Oslo og helsepolitisk talsperson i Oslo Arbeiderparti. Han er overbevist om at preeksponeringsprofylakse (PrEP), som gis til personer som er i risikosonen for hiv-infeksjon, må flyttes tilbake fra sykehusfinansiering og h-resept til folketrygden og blåresept. Ap-politikeren sier han har vært opptatt av behandling, forebygging og lovverk rundt hiv helt siden homonettverket til Ap ble opprettet i 2005.

– Vi har vært tydelige på at PrEP skulle innføres, og heldigvis gjorde Bent Høie det i 2018. Vi tok også til motmæle da myndighetene vedtok nye retningslinjer for hvilke hiv-medikamenter pasientene skulle få tilgang til gjennom anbudsordningen.

Øyan understreker at hiv-behandlingen skal være best mulig for de som er hiv-positive, og at man må gjøre alt for å unngå at flere blir hiv-smittet.

– Som en mann som har sex med andre menn, har jeg selv kjent på hiv-angsten opp gjennom årene. Når vi nå vet at kostnadene knyttet til prep er veldig lave, mens kostnadene knyttet til hiv-behandling fortsatt er ganske store, så mener jeg det er en «no brainer», og samfunnsøkonomisk veldig lønnsomt, å tilby PrEP til de som selv mener de har risikoatferd.

Reel frykt for køsmitte
Øyan forteller til Dagens Medisin at en bekjent i forrige uke sendte han en melding, der han fortalte at han hadde fått time til PrEP-evaluering på Olafiaklinikken – i mai 2022.

– Da er det klart at frykten for at folk kan bli smittet mens de står i kø er reell. Vi må få ned køene, ved for det første å sikre de medisinske poliklinikkene mer ressurser, men også gi mer ansvar til fastlegene. Vi vet at smitten blant menn som har sex med menn (MSM) går nedover. Så dette funker, og da trenger vi mer av det som funker.

– Pasientorganisasjon, infeksjonsleger og fastlegene vil ha PrEP tilbake på blåresept. Hvorfor tror du denne saken fortsatt ligger på bordet til Bent Høie?

– Jeg vil ikke spekulere for mye i årsaken til det. Nå blir det regjeringsskifte, så nå må det bare fikses. Fra fredag denne uken er regjeringen bare et forretningsminesterium (en regjering som under et parlamentarisk system fungerer midlertidig og med begrenset autoritet red.anm.), og derfor må den beslutningen tas av Høie før fredag. Hvis ikke gjør vi det selv, sier Øyan, som legger til:

– Jeg er ikke interessert i noe «blame game», og Høie skal ha honnør for å ha innført PrEP. Jeg har selv hatt møte med Hiv Norge, og jeg oppfatter dette nå som et rop om hjelp fra deres side.

Tror sak løses på lavere nivå
– Kan du love at PrEP vil bli flyttet tilbake på blåresept?

– Jeg skal ikke love noe. Nå skal det gjennomføres regjeringsforhandlinger, men jeg tror kanskje at denne saken løses på et lavere nivå enn det. Det er tross alt ikke snakk om store kostnader i det lange løp. Jeg har god kontakt med våre helsepolitikere på Stortinget, som Tuva Moflag, som kommer til å lytte på det vi har å si. Det er mye som skal til for at de går mot homonettverkets anbefalinger. Vi har rykte på oss for å være grundige og for å få gjennomslag, sier Øyan, som avslutningsvis legger til:

– Jeg kan garantere at jeg kommer til å være høylydt om jeg ikke får viljen i denne saken.

Powered by Labrador CMS