VANT: Hanne Kähler ved Oslo universitetssykehus hadde den beste ideen for å bedre pasientsikkerheten, mente juryen.  Foto:
VANT: Hanne Kähler ved Oslo universitetssykehus hadde den beste ideen for å bedre pasientsikkerheten, mente juryen. Foto:

Vil strekkode for ikke å forveksle vevsprøver

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Feilmerking, forbytting av pasientprøver og sen svartid er en vesentlig årsak til pasientskadeerstatninger som er knyttet til fagområdet patologi, ifølge Hanne Kähler ved avdeling for patologi ved Oslo universitetssykehus.
Hun vant den nasjonale konkurransen i pasientsikkerhet, som ble delt ut under den nasjonale Pasientsikkerhetskonferansen i Bergen forrige uke.
Redusere risiko
Hun mener forslaget kan redusere risikoen for slike feil med de uheldige konsekvensene som det kan få for pasientene.

Med bakgrunn fra arbeid hos to leverandører av patologiutstyr, så Kähler behovet for at landets patologiavdelinger innfører strekkoding av pasientprøvene, skriver Kunnskapssenteret.

– Drahjelp
– Dette er en god drahjelp for å nå målet om å få gjennomført strekkoding ved alle landets patologiavdelinger, sier hun.  

Kunnskapssenteret, Helse Vest RHF og Norsk pasientskadeerstatning finansierer årets pris på 50.000 kroner.

Forslaget innebærer at alle pasientprøvene ved de patologiske avdelingene blir elektronisk merket og at pasientens ID følger med prøvene gjennom hele prosessen, fra prøven er tatt til svaret foreligger.

 – Om det samtidig innføres håndholdte skannere som personalet kan ha med seg ved prøvetaking av pasienter blir hele forløpet kvalitetssikret, mener Kähler.

Det kom inn 29 forslag i konkurransen, finaleforslagene kan leses her.  

Powered by Labrador CMS