Hyppige ventrikulære ekstraslag varsler hjertedød

Friske menn som ved arbeids-EKG får påvist hyppige ekstraslag fra hjertekamrene har nærmere tredoblet risiko for å dø av hjerte-karsykdom, viser ny studie. Forskerne hevder at det dreier seg om en ny risikogruppe som trenger spesiell oppfølging.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

EKSTRASYSTOLER Sykkeltesting blir kanskje aldri mer det samme. Ikke etter at en studie i siste New England Journal of Medicine (NEJM)fastslår at hyppige ventrikulære ekstrasystoler (VES), ved testen er et prognostisk like dårlig tegn som iskemi (oksygenmangel). Den økte dødeligheten er like høy selv om man korrigerer for kjente risikofaktorer for hjertesykdom. De fleste norske leger er oppflasket med at ekstraslag i hvile som oftest er harmløst, mens ekstraslag under fysisk aktivitet kan være et sykdomstegn. Den nye studien kan hjelpe til å øke presisjonsnivået. Økt dødelighet ble nemlig påvist ved kun to typer hyppige VES. Den ene typen var VES som kom i en serie på to eller flere (koblede VES). Den andre risikovarianten var VES som utgjorde mer enn ti prosent av alle hjerteslag i løpet av tretti sekunder. Bør behandles
De franske artikkelforfatterne Xavier Jouden et al fastslår at pasienter som får påvist hyppige VES bør utredes, og at eventuelle risikofaktorer for hjertekarsykdom bør bli behandlet. Spesielt bør pasientene rådes til å slutte å røyke. Relativ risiko for død som følge av hjertesykdom endte på 2.67, og holdt seg så godt som uendret etter justering for risikofaktorer som alder, systolisk blodtrykk, BMI og røykevaner. Personer som fikk påvist iskemi viste seg å ha nærmest identisk risiko for død som følge av hjertesykdom. Mens fem prosent av mennene fikk påvist iskemi, ble hyppige VES påvist hos 2,3 prosent av gruppen som ble undersøkt. Enkeltstående VES før, under og etter sykkelbelastningen var ikke forbundet med økt risiko for død som følge av hjertesykdom. Hyppige VES før eller etter sykkelbelastningen gav heller ikke økt risiko. Disse pasientene skulle ut fra studien kunne beroliges og sendes hjem. Ukjent årsak
Forskerne kan ikke gi noen sikker forklaring på sammenhengen som ble påvist. Pasienter med iskemi synes å være en annen gruppe enn pasienter med hyppige VES, men muligheten for at VES-pasientene ville fått iskemi ved fortsatt belastning er likevel tilstede. Arbeidsbelastningen ble nemlig avbrutt dersom koblede VES oppstod. Sykkelprøvene ble utført på over 6000 middelaldrende franskmenn mellom 1967 og 1972. Studien var prospektiv og fulgte opp personene i 23 år. Ingen av mennene hadde symptomer på hjertesykdom da de ble testet. Selv om studien bare inkluderte menn, mener artikkelforfatterne at konklusjonene ville blitt de samme dersom også kvinner hadde deltatt. To andre forhold kan imidlertid svekke muligheten for å generalisere resultatene til resten av befolkningen. For det første skiller sykkeltestingen som ble gjort seg noe fra dagens prosedyre. En annen svakhet er mulige sosioøkonomiske forskjeller mellom testgruppen og den generelle befolkningen. Studien er like fullt den første som tar for seg prognose ved hyppige VES under sykkeltesting. NEJM konkluderer på lederplass med at den økte dødeligheten som ble påvist, er for stor til å kunne overses.
Overrasket - Det mest overraskende er at personer uten symptomer hadde økt risiko for hjertesykdom, sier professor dr. med. Knut Rasmussen på kardiologisk avdeling ved Regionsykehuset i Tromsø. Han karakteriserer den nye studien som svært viktig. TROMSØ Knut Rasmussen sier i en kommentar at tilsynelatende friske personer som får påvist økende ventrikulære arytmier under belastning bør følges opp med for eksempel ekkokardiografi. Mange bør nok også få koronar angiografi. I følge Rasmussen bekrefter undersøkelsen at hyppige ventrikulære ekstrasystoler (VES) ved belastning er et alvorlig funn. - En helhetsvurdering av pasientens risikoprofil må likevel legges til grunn for tolkningen, understreker professoren. Studien gir etter Rasmussens mening ikke grunnlag for å sende flere pasienter til arbeids-EKG. Da blir resultatet bare alt for mange falsk positive. - VES påvist ved hvile-EKG på legekontoret gir ikke grunn for henvisning. Det er heller ingen grunn til at flere bør få utført angiografi, understreker han. Tvert imot har andelen normale angiografier økt betydelig i Norge de siste årene. Dette ser han som et tegn på at de fleste som trenger undersøkelsen, får den. Rasmussen stiller seg tvilende til at personene i studien var hjertefriske da de ble undersøkt. - Pasientene kan ha hatt okkult hjertesykdom selv om de ikke hadde symptomer. Ekstrasystoler hos friske personer er fortsatt ufarlig, sier han. Rasmussen finner det vanskelig å tro at pasientene som fikk påvist hyppige VES ikke hadde iskemi. - Dersom pasientene hadde fortsatt å sykle etter at ekstrasystolene oppstod, tror jeg iskemi ville blitt påvist hos mange av dem. En annen svakhet ved undersøkelsen er de 5,5 prosent som ikke ble funnet igjen etter at testen ble utført. I skandinavisk sammenheng er dette et høyt tall, hevder Rasmussen. Arbeids-EKG har vært utført i Norge siden slutten av 60-tallet. Ifølge Rasmussen utføres nærmere 100 000 slike tester årlig her i landet. Opphav:

Dagens Medisin 16/00

Øystein Eiring

Powered by Labrador CMS