Hver tredje fedmeoperert avviste gruppeterapi
Nesten hver tredje som ble operert for sykelig overvekt, ønsket ikke å delta i et forberedelsesprogram med fokus på livsstilsendring.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
De som sa nei til slik gruppeterapi, hadde en høyere forekomst av sosial fobi og unnvikende personlighetsforstyrrelse enn dem som ville delta i programmet.
Dette kommer frem i en artikkel som psykiater og stipendiat Haldis Økland Lier i seksjonen for forskning på psykisk helse ved Helse Fonna, Haugesund sjukehus, har fått forhåndspublisert i tidsskriftet Obesity Surgery.
Kognitiv gruppeterapi
Økland Lier arbeider for tiden med en doktorgrad om effekten av kognitiv gruppeterapi hos pasienter som blir fedmeoperert.
– Forberedelsesprogrammet har som mål å styrke pasientene til å etablere en hensiktsmessig livsstil. De som avviste å delta i programmet før og etter operasjonen, hadde en større andel av psykiske lidelser enn deltakerne i referanse- og intervensjonsgruppen, sier psykiateren som, før hun ble stipendiat, blant annet har jobbet med spiseforstyrrelser i fire år.
Halvparten har psykisk lidelse
Haldis Økland Lier inkluderte 141 pasienter med en kroppsmasseindeks (KMI) på over 35 som skulle opereres for sykelig overvekt. I denne første delen av doktorgradsarbeidet nøyde hun seg med å kartlegge situasjonen blant studiedeltakerne, som var mellom 22 og 65 år (middelverdi 42 år).
Først i neste omgang vil Økland Lier studere effekten av å delta i en psykologisk behandlingsintervensjon, for å se om dette resulterer i bedre psykisk helse og vekttap.
Denne gangen fant hun ut at halvparten (49 prosent) av dem som ble fedmeoperert, hadde en psykisk lidelse. De mest utbredte lidelsene var dysthymi – altså lavgradig og langvarig depresjon som tungsinn og nedstemthet. Også sosial forbi, spiseforstyrrelser og unnvikende personlighetsforstyrrelse var utbredt i hele studiegruppen.
Vet ikke hvorfor de sa nei
Alle 141 deltakerne ble intervjuet av psykiateren. Blant de 42 som ikke ville delta (31 prosent) i det gruppeterapeutiske opplegget, som hadde fokus på blant annet livsstil og fysisk aktivitet, fant hun en overhyppighet av sosial fobi og unnvikende personlighetsforstyrrelse.
– Hva var årsaken til at de avviste å delta i gruppeopplegget?
– Vi vet foreløpig ikke noe om årsak og virkning, bare at denne gruppen hadde en overhyppighet av psykiske problemer, spesielt sosial fobi og en unnvikende personlighet, svarer stipendiaten.
Tema for neste artikkel
De 99 andre deltakerne i studien fordelte hun på to grupper. Før og etter operasjonen fikk intervensjonsgruppen i alt 18 undervisningstimer med kognitiv adferdsterapi, som blant annet tok utgangspunkt i deltakernes dagboknotater med fokus på ernæring og aktivitet, informasjon om kirurgisk behandling og enkle kognitive teknikker med problemløsningsferdigheter og øvelser i oppmerksomhetstrening («mindfulness»-øvelser). Referansegruppen fikk bare operasjonstilbudet.
Disse resultatene vil bli tema for neste artikkel i hennes doktorgradsarbeid, som er finansiert av Helse Vest.
Bør ha ulike tilbud
Økland Lier mener det bør legges opp til flere typer intervensjonstilbud enn gruppeterapi som forberedelse til operasjoner for sykelig overvekt.
– Et ensidig tilbud når ikke alle. Mens noen kan ha nytte av et gruppeopplegg, kan andre dra fordel av en individuell tilnærming eller et eventuelt opplegg via internett, sier Haldis Økland Lier til Dagens Medisin.