
Forsker på blodprøvetaking i apotek
Gjennom en randomisert studie, samarbeider Universitetet i Oslo med apotek for å følge opp kunder som får målt forhøyede verdier av kolesterol, blodsukker eller blodtrykk.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Fra 8. til 13. september tilbys kunder ved alle 150 Boots-apotek i Norge gratis måling av totalkolesterolet. Ifølge apotekkjedens hjemmeside, vil apotekkundene også få gode råd om hjertesunne levevaner.
Ved 50 av apotekene vil kundene i tillegg ha muligheten til også å få målt HDL- og LDL-kolesterol, triglyserider, HbA1c (langtidsblodsukker) og blodtrykk samt vekt og høyde.
Ved disse apotekene vil personene som lar seg sjekke, inngå i en randomisert studie ved Universitetet i Oslo (UiO).
Ny sjekk etter to måneder
– Deltagerne i den randomiserte studien vil bli fulgt opp med nye målinger på apotek etter åtte uker, forteller overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken og professor ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved UiO.
Målet med studien er ifølge Retterstøl å se om de som får målt en høy verdi gjør noen endringer i livsstil.
Deltagerne blir randomisert slik at noen får vite resultatene der og da, mens andre får vite resultatene først om åtte uker. Noen får mer kostveiledning enn andre.
– Min kliniske erfaring er at det å få målt en høy verdi motiverer folk til å gjøre en positv endring.
– Risikerer fastlegene nå å få en strøm av bekymrede pasienter?
– Nei, hvis de har altfor høye verdier, og hvor det er uansvarlig å la det gå åtte uker før det kontrolleres på nytt, ber vi dem gå til fastlegen. Ved moderat høye verdier, inngår de i studien. Hvis verdiene ikke er bedre etter åtte uker, anbefaler vi dem å ta kontakt med fastlegen, sier Retterstøl.
Fanger ikke opp alle
Ved de 100 apotekene som bare måler totalkolesterolet, brukes et enklere apparat med en øvre grense på 7,8 mmol/l.
– Her har vi ingen mulighet til å plukke ut dem med verdier høyere enn 7,8. Hos dem som skårer høyt, og ikke tidligere har diskutert kolesterolnivået med fastlegen, sier vi at de kan gjøre det ved neste kontroll hos fastlegen, sier Retterstøl.
– Men hvis det viser seg at de faktisk har over 10 i kolesterol, så risikerer dere at noen ikke vil gå til fastlegen hvis de ikke har en time fra før?
– Dette gjenspeiler det som er gjeldende i Norge, at folk kan ha 15 i totalkolesterol uten å vite om det. Ansvaret for å måle kolesterol er den enkelte person sitt ansvar. Verken fastlegene eller helsemyndighetene tar aktivt ansvar for å sjekke folks kolesterol.
– Er det ikke en fare for at dem med bare litt forhøyet kolesterol, blir engstelige og oppsøker fastlegen for sikkerhets skyld?
– Vi ber ikke folk om å oppsøke fastlegen med mindre de har for høye verdier, og vi påfører ikke mennesker noen ekstra risiko med dette, svarer Retterstøl.
Mange med ukjent risiko
Studien vil være en del av doktoravhandlingen til ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat Karianne Svendsen. I masteroppgaven sin fant hun at 35 prosent av av dem som fikk målt kolesterolet på apotek i 2012, ikke hadde målt kolesterolnivået sitt før.
Blant dem med forhøyet kolesterolnivå på 7,1 mmol/l eller høyere, hadde hver fjerde aldri målt kolesterolnivået.
– Det antas at titusener går med forhøyet kolesterol og for høyt blodtrykk uten å vite det. Anslagsvis 16.000 personer har arvelig høyt kolesterol, men bare 6000 av disse har fått en hyperkolesterolemi-diagnose, sier Svendsen til Dagens Medisin.
– Er du redd for å bidra til sykdomsfrykt?
– Vi prøver å ikke skremme folk, men ønsker å fange opp dem med uoppdaget høy risiko, svarer Svendsen.
Universitetet i Oslo er ansvarlig for den randomiserte studien. Gratis kolesterolmåling ved de 100 andre apotekene er en kampanje som Boots apotek, Mills DA, Grete Roede og Nasjonalforeningen for folkehelsen står bak.