Jakter blodårebetennelse med ultralyd

Sørlandet sykehus har tatt i bruk ultralyd for å finne betennelser i hodets blodårer.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

På fagspråket heter sykdommen arteritis temporalis (AT). I stedet for et kirurgisk inngrep i tinningen, tilbyr sykehuset nå enkel diagnostisering ved hjelp av ultralyd med fargedoppler. AT oppstår også i blodårer på halsen.

Ifølge sykehuset er den nye teknikken langt lettere å utføre enn den tradisjonelle og gir sikker diagnostikk og dermed rask behandling. Revmatologisk avdeling i Kristiansand bruker nå systematisk fargedopplerultralyd ved utredning og oppfølging av betennelser i blodkar.

– Mye lettere med ultralyd
Overlege Andreas Diamantopoulos bruker denne metoden for å finne betennelsene i hodet hos sine pasienter.
– En ultralyd er så mye lettere. Det tar en liten halvtime å få konstatert om man har betennelse i blodårene i hodet, sier Diamantopoulos til sykehusets nettside.
Deretter starter man behandlingen umiddelbart med prednisolon.

– Det er betryggende for pasienten å få en diagnose så raskt. I tillegg er ultralyd et godt pedagogisk verktøy, for pasienten kan selv se og forstå sin egen betennelse, sier overlegen.

Forebygger hjerneslag
Det er en sammenheng mellom arteritis temporalis (AT) og hjerneslag. Alle pasienter med betennelser i hodet får derfor også acetylsalisylsyre for å forebygge hjerneslag.
Nå er flere av pasientene ved revmatologisk avdeling med i internasjonale forskningsprosjekter om bruk av ultralyd. Da må de også gjennom et kirurgisk inngrep i tinningen, men Diamantopoulos håper disse blir de siste i Agder som må ta biopsi for å få konstatert AT.

Hyppigst på Sørlandet
Norge har høyest forekomst i verden av AT. Flest pasienter fins på Sørlandet, med cirka 32 per 100.000 eldre enn 50 år, ifølge sykehuset.

Nesten hver fjerde pasient kan oppleve blindhet. I tillegg kan sykdommen forårsake symptomer som hodepine, feber og vekttap. Dette har tidligere medført flere dagers innleggelse, og sykehuset har tatt biopsi fra en blodåre i tinningen for å kunne stille diagnosen.

Powered by Labrador CMS