REKVIRERING: En av sakene Helsetilsynet skal vurdere, gjelder psykiaterens rekvireringspraksis. Foto: Christian Thomassen

Statsforvalteren oversender fem tilsynssaker mot psykiater til Helsetilsynet

Statsforvalteren i Viken har behandlet ferdig fem saker mot en norsk psykiater. Disse sendes nå til Statens helsetilsyn for vurdering av administrativ reaksjon.

Publisert Sist oppdatert

Tre saker er fremdeles under behandling, skriver Statsforvalteren i en pressemelding.

En av sakene Helsetilsynet skal vurdere, gjelder psykiaterens rekvireringspraksis. En av sakene gjelder pasientbehandling og journalføring. To av sakene gjelder pasientbehandling, rollesammenblanding og journalføring, hvorav en av disse er en sak fra 2003 som er gjenopptatt.

Den femte og siste saken gjelder rollesammenblanding. Statsforvalteren mener ikke innholdet i denne saken tilsier vurdering av administrativ reaksjon, men har oversendt den til Helsetilsynet fordi de mener den bør ses i sammenheng med øvrige saker som er oversendt.

Helsetilsynet skal vurdere sakene

Helsetilsynet bekrefter overfor NTB at de får tilsendt sakene i løpet av dagen.

– Vi skal vurdere om saken er så alvorlig at psykiateren må få en administrativ reaksjon, sier avdelingsdirektør Anne Myhr til NTB.

Hun forteller at Helsetilsynet skal behandle sakene så fort som mulig.

Advokat Mette Yvonne Larsen representerer flere av pasientene i tilsynssakene. Hun sier til VG at Statsforvalteren i den ene saken har innstilt på suspendere i påvente av eventuelt tap av autorisasjon.

– Statsforvalteren har innstilt på at Helsetilsynet skal vurdere suspensjon i den ene saken. Konklusjonen i tre saker som er ferdigbehandlet, er brudd på forsvarlighetskravet i Helsepersonelloven, rollesammenblanding, manglende journalføring. De innstiller på tap av autorisasjon eller begrenset autorisasjon, sier Larsen.

Varsel

Allerede i januar besluttet Statsforvalteren å opprette tilsynssak mot psykiateren. Dette skjedde etter at forfatter Hilde Rød-Larsen (48) leverte et formelt varsel til Statens helsetilsyn.

Rød-Larsen har fortalt til VG at hun og psykiateren hadde sex i terapirommet flere ganger i 1999 og 2000. Hun var ikke hans pasient, men mener at han misbrukte sin legerolle fordi hun var syk med spiseforstyrrelser.

Powered by Labrador CMS