HELT NØDVENDIG: Det er helt nødvendig å få på plass en landingsplass ved nye sykehuset i Hammerfest, mener fastlege og legevaktslege i Kautokeino og sentralstyremedlem i Legeforeningen, Marit Karlsen.

Foto:

– Hadde forventet at landingsplass var inkludert

Fastlege og legevaktslege i Kautokeino og sentralstyremedlem i Legeforeningen, Marit Karlsen, sier oppdraget ikke blir tatt på nok alvor når helikopterlandingsplass ikke inkluderes i realiseringen av Nye Hammerfest sykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

I akutte tilfeller koker det ned til minutter, sier Marit Karlsen.

Karlsen er bekymret for at landingsplass ikke er inkludert i planene for realisering av Nye Hammerfest Sykehus.

– Tidsvinduet er allerede stramt for de pasientene som hentes lengst borte fra sykehus, det gjelder både fra legevakt i kommunene og på redningsoppdrag på land og hav. Også bygger man et sykehus og tar ikke med helikopterlandingsplass. Det sier meg at vi ikke godt nok tar oppdraget på alvor for å spare verdifull tid for disse pasientene, sier Karlsen.

Karlsen sier det er helt nødvendig å få plass landingsplass ved det nye sykehuset i Hammerfest.

– Og selvfølgelig koster det penger. Men helikopterlandingsplass er helt nødvendig, man må legge det i potten. I akutte tilfeller koker det ned til minutter.

– Utgangspunktet pasientene stiller med lengst fra sykehus er allerede veldig mye dårligere enn hos de som befinner seg nært sykehus når det gjelder tid til nødvendig livreddende og funksjonsbevarende behandling. Vi som jobber her, gir alt for å spare minutter.

– Tenker transport

– Hvordan påvirker det deg og dere i det daglige arbeidet?

Her tenker vi transport fra første melding. Hvordan skal pasient transporteres? Hvordan kan vi vinne tid? Å hele tiden tenke neste trinn er helt nødvendig. Marit Karlsen

– Her tenker vi transport fra første melding. Hvordan skal pasient transporteres? Hvordan kan vi vinne tid? Å hele tiden tenke neste trinn er helt nødvendig. Vi lærer turnusleger å tenke transport. Allerede fra meldingen kommer fra AMK: tenk transport. Transportlogistisk vurdering er livreddende, ved siden av stabilisering og behandling med det vi har tilgjengelig utenfor sykehus.

Karlsen sier de hadde forventet at det var med i planene for Nye Hammerfest sykehus, og at hun ser det som sitt samfunnsoppdrag å tale for de pasienter som er lengst fra sykehus.

– Her bygger man et nytt sykehus og ikke har det med? Når man bygger nytt, bør man bygge bedre og strekke seg etter det jeg vil kalle en universell utforming for akutte forløp og spare viktige transportminutter og omlastinger for den akutte pasienten. Tiden er en kritisk faktor, sier Karlsen.

– Ikke uenig

Kommunikasjonssjef ved Finnmarkssykehuset, Eirik Palm skriver i en kommentar til hva Karlsen sier at de ikke er uenig i at nærhet er viktig.

– Og at tid ofte er en kritisk faktor. Landingsplass for helikopter ved nye Hammerfest sykehus har vært utredet, og er omtalt i forrapportene til nytt sykehus. Dette er ikke lagt inn i dagens byggeprosjekt, men vil eventuelt komme som et eget prosjekt. I dag benyttes Hammerfest lufthavn, som i kjøretid ligger to-tre minutter unna dagens sykehus. Avstanden til det nye sykehuset er omtrent den samme.

– En fremtidig helipad vil mest sannsynlig være plassert på molo, utfylling utenfor dagens tomt, skriver Palm.

Powered by Labrador CMS