VANSKELIG START: Overgangen til nytt journalsystem ved St. Olavs hospital har gått langt fra knirkefritt. Det har vært svært krevende for de ansatte, forteller foretakstillitsvalgt Tobias Iveland.

Foto: Guro Kulset Merakerås

– Norge er kommet til en korsvei

Tillitsvalgt Tobias Iveland ved St. Olavs hospital beskriver 2022 som et «omveltende» år.

Publisert

Dagens Medisin har spurt et knippe personer innen helsesektoren om hvordan de vil oppsummere året som har gått, hvilke forventninger de har til det nye året og hvilke løsninger de ser for seg for helsesektoren fremover.

Tobias Solli Iveland er lege i spesialisering (LIS) i onkologi, stipendiat og foretakstillitsvalgt for Yngre legers forening ved St. Olavs hospital.

– Hvordan vil du oppsummere 2022?

– 2022 har vært et utfordrende og omveltende år. Jeg har måttet lære meg mye om e-helse og offentlige anskaffelser i krevende tider.

– Hva har vært det viktigste som har skjedd i år for din jobb?

– Sykehuset jeg jobber på har byttet journalsystem til Helseplattformen. Prosjektet har dominert arbeidstiden etter covid. Og etter innføring i november, er måten vi driver pasientbehandling på lagt om og vi som ansatte har blitt satt på stor strekk.  

Les mer: Helseplattformen i bruk ved St. Olavs: – Det går ekstremt tregt


– Hva gjør du for å slappe av i julen?

– Jeg skal spise god mat med familie og samboer. Forhåpentligvis litt toppturer og, slik det ser ut nå, ingen vakt. 

– Hvilke forventninger har du til det nye året?

– Jeg håper på bedre sykehusøkonomi, men realistisk er det dessverre ikke. Jeg har forhåpninger om tid til forskning for å avslutte stipendiattiden og mer faglig utvikling både for meg selv og sykehuset.

Les mer: Ekstrapotten fra regjeringen redder ikke sykehusene


– Økonomien er krevende i hele helsesektoren – hvordan merker du det der du er?

– I denne tiden er det vanskelig å få til investeringer i bygg og å ha tilstrekkelig bemanning på jobb. Når vi likevel får det til, er det vanskelig å hente inn personell. Det gjør at jeg blir bekymret for fremtiden. 

– Hva er det største problemet i helsesektoren og hvordan skal vi løse det?

– Helsepersonell har hektiske arbeidshverdager, det kreves effektivisering samtidig som vi har rekrutteringsproblemer, og hele Norge er kommet til en korsvei når det gjelder overlevelsen av det offentlige helsevesen.

– Jeg ser at på St. Olavs er alle problemstillinger blitt mer utfordrende etter implementering av nytt journalsystem. God involvering av fagpersonell i prioriteringsdebatter må til for å få til kloke investeringer. 

Powered by Labrador CMS