MER SMITTSOMT: – I tillegg til forgjengernes evne til å omgå immunitet, har varianten også en ny mutasjon som gjør at den ganske lett binder seg til cellene våre. Derfor er den mer smittsom, sier Espen Nakstad. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Foto:

Nakstad: Koronavarianten Kraken mer smittsom

Den nye undervarianten som har fått kallenavnet sitt etter sjømonsteret Kraken, sprer seg ifølge USA dobbelt så raskt som den vanlige omikronvarianten.

Publisert

– I tillegg til forgjengernes evne til å omgå immunitet, har varianten også en ny mutasjon som gjør at den ganske lett binder seg til cellene våre. Derfor er den mer smittsom og viser nå svært stor spredningsevne i USA.

Det sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til TV 2 om den nye undervarianten av omikron, XBB. 1.5, som har fått kallenavnet Kraken.

Varianten har ført til en økende tendens av koronasmitte i USA og har også spredd seg til Europa. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er varianten påvist i 25 europeiske land, men Nakstad mener ikke at det er grunn til bekymring for alvorlig sykdom ennå.

– Foreløpige rapporter tyder på at vaksinene fortsatt beskytter mot alvorlig sykdom. Likevel er det grunn til å følge utviklingen nøye, slik Verdens helseorganisasjon har uttalt, sier han.

Ifølge Nakstad har ikke «Kraken» blitt påvist her til lands.

– Forgjengeren ble så vidt påvist i Norge i uke 44 og 46, ifølge FHIs ukesrapport, men ikke i uke 47 og 48.

– Tullete og unødvendig kallenavn

Folkehelseinstituttet (FHI) er imidlertid ikke bekymret.

– Vi har påvist XBB.1.5 et par ganger i Norge. Vi har sett en del av andre lignende XBB-varianter uten at det har gitt særlige problemer, skriver fagdirektør Preben Aavitsland i en epost til NTB.

Kallenavnet har han ikke mye til overs for:

– «Kraken» er et tullete, unødvendig og uoffisielt kallenavn som bare er egnet til skape unødvendig frykt.

Han forsikrer at FHI følger situasjonen, både for XBB. 1.5 og nye varianter rundt i verden.

– Det ser ikke ut til at denne gir mer alvorlig sykdom hos dem som smittes, selv om den kanskje smitter flere. Siden den norske befolkningen er godt beskyttet mot alvorlig sykdom, etter at de fleste er vaksinert to-fire ganger og i tillegg har hatt korona, er vi foreløpig lite bekymret for XBB. 1.5.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS