Helseminister Bent Høie (H) holdt tale til lederne i helstjenesten torsdag, og ba dem se til Ole Gunnar Solskjær.  Foto: Vidar Sandnes
Helseminister Bent Høie (H) holdt tale til lederne i helstjenesten torsdag, og ba dem se til Ole Gunnar Solskjær. Foto: Vidar Sandnes

Helseministeren: – Lær av Solskjær

Helseminister Bent Høie (H) mener norske helseledere må følge suksessoppskriften til Ole Gunnar Solskjær.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

OSLO/FOLKETS HUS (Dagens Medisin): – Ledere kan forvirre og forhindre og forverre, men de kan også forbedre og bygge opp. Når det kommer til å bygge opp har vi de siste månedene sett et godt eksempel på en slik leder, nemlig Ole Gunnar Solskjær.

– Samhandling er ledernes ansvar
Slik innledet helseminister Bent Høie sin tale til lederne i norsk helsevesen, som er samlet til kongress i Oslo torsdag.

Høie, som flere ganger understreket at han ikke kan noe om fotball, sa at Manchester United og Solskjær ikke har vunnet så mange kamper i det siste fordi de har byttet spillere, men fordi de har byttet leder.

– Det viktigste Ole Gunnar Solskjær gjør er å sørge for at han har spillerne han trenger, det må dere ledere også, sa Høie.

Han understreket videre hvor avgjørende det er at lederne forholder seg til Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring, som kom for to år siden. I forskriften stilles det tydelige krav til at ledere må ha oversikt over områder med risiko for svikt, og krav om planlegging og tiltak for å redusere risikoen.

United og Solskjær ble også dratt opp igjen da han pekte på mangelen på samhandling i helse- og omsorgstjenesten.

– Det er ikke fagfolkenes ansvar. Det er vårt.

Får ikke Solskjær-lønn
– Svaret er ikke flere økonomiske og juridiske virkemidler. Svaret er at sykehusene og kommunene må gå fra å være parter til å bli partnere. Regjeringen skal legge til rette, men dere ledere må ta ansvar og gjøre jobben, sa Høie som for øvrig avsluttet med å si at han ikke kan love at ledere i norsk helsetjeneste skal få samme lønn som Solskjær.

Norsk helsetjenesteforenings helseleder-konferanse arrangeres i Oslo denne uken.

Powered by Labrador CMS